Slaba zarada rasteruje popisivače

Oko 80 popisivača koji su prihvatili da vrše popis u seoskim sredinama u opštini Kuršumlija najavilo je da će odustati od popisa zbog niskih zarada.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

18:33

Default images

To je rekao instruktor popisivača Dejan Rakić, pošto se ispostavilo da će popisivači sami morati da organizuju odlazak u sela koja su udaljena čak 50 km od Kuršumlije.

Seoske kuće su u takvim naseljima kilometrima daleko jedna od druge, do pojedinih sela autobusi uopšte ne idu, dok u drugim selima prevoza ima samo dva puta nedeljno.

Sa druge strane, većina popisivača nema automobile, pa će morati da pešače.

"Ja sam raspoređen za popis u selu Štava, dokle autobus ide dva puta nedeljno. U tom selu i njegovim zaseocima ima desetak domaćinstava. Od jedne do druge kuće morao bih da pešačim oko 18 kilometara, a zaradiću oko 2.400 dinara", rekao je jedan popisivač.

Instruktor Dejan Rakić je naveo da su popisivači revoltirani novim pravilima u vezi sa plaćanjem. Prema njegovim rečima, popisivač će biti plaćen 80 dinara za jedan popunjen formular, odnosno za popis jednog stanovnika.

Kao primer, naveo je sela oko Lukovske i Kuršumlijske banje, kao i sela uz administrativnu granicu sa Kosovom, koja su mahom nepristupačna.

"Popisivači će morati da pešače od kuće do kuće od šest do 10 kilometara u tim selima, za mizernu nadoknadu. Ljudi koji su se prijavili za popisivače prvo su se informisali na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i videli da će im zarade biti u proseku 22.000 dinara.

Međutim, mi u toku utakmice menjamo pravila igre i kažemo da je za svakog popisanog čoveka 80 dinara zarada", rekao je on.

Tako će, prema njegovim rečima, popisivači u malim sredinama "pocepati cipele, a neće zaraditi da kupe nove".
Zamenica predsednika opštinske popisivačke komisije Mirjana Rakić rekla je da je Republički zavod za statistiku dao detaljna finansijska uputstva o naknadama za popisivače.

Po tom uputstvu predviđeno je da se popisivačima nadoknadi 14 dinara po kilometru za privatne autimobile, autobuska karta, a po svakom popunjenom obrascu 80 dinara.

"Takva su pravila, a zarada popisivača će zavisiti od broja popisanih stanovnika. Istovremeno, popis i obilazak praznih popisnih krugova biće nadoknađen sa dve dnevnice. Tako da svi popisivači ne mogu isto zaraditi", kazala je Mirjana Rakić.

Ona je najavila da će od Republičkog zavoda za statistiku zatražiti da popisivačima koji su raspoređeni po selima poveća broj dnevnica kako ne bi odustali od popisa.

Inače, za popis stanovništva na teritoriji kuršumlijske opštine predviđeno je 130 popisivača, od kojih je njih 80 raspoređeno po selima. U pojednim selima živi od tri do 10 stanovnika, a zbog velike razuđenosti i udaljenosti od grada, popisivači će morati nekoliko dana da ih popisuju.

Opština Kuršumlija se prostire na 952 kvadratna kilometara i jedna je od najvećih opština u Srbiji. Ima 92 planinska sela u kojima živi između pet i šest hiljada stanovnika.

Popis traje od 1. do 15. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: