Policija štiti ili obeshrabruje?

Ivica Dačić rekao da bi bilo bolje da se ne održi Parada ponosa. Organizatori poručuju da je uloga policije da spreči nasilnike, a ne da obeshrabruje manjine.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

12:24

Default images

Nešto više od nedelju dana je ostalo do Parade ponosa, a država još nema jasnu strategiju po tom pitanju.

DS, SPS, LDP i većina drugih parlamentarnih stranaka, jasno je rekla da podržava Paradu ponosa. Međutim, oprečne izjave njihovih lidera zbunjuju organizatore i javnost, jer ne znaju postoji li jasna politička volja da se Parada održi.

"Policija uvek plati najveću cenu, ne samo finansijski, nego i povredama. Prošle godine je bilo povređeno puno policajaca", kazao je ministar policije Ivica Dačić.

On je naveo da bi, ako bi se policija upravljala po bezbednosnim procenama, Parada ponosa bila proglašena za događaj visokog rizika i razmišljalo bi se o tome da se ne održi.

"Nije na policiji da donosi takve odluke da li neki skup treba da se održi ili ne", kazao je Dačić i pozvao državne organe i društvo da se izjasne o tome.

On je naveo da, pošto ne postoji zvaničan stav države, nije ni čudo što se policijski sindikati oglašavaju o Paradi ponosa.

Dačić je rekao da je Parada ponosa politički događaj od velikog značaja za državu, te mu je zato iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta stigao dopis u kojem se napominje da ta tela pažljivo motre na održavanje Parade ponosa.

Zamoljen da komentariše zajedničko saopštenje Policijskog sindikata Srbije i organizacije Dveri, ministar je upitao novinare da li su Dveri zabranjena organizacija i dodao da nije posao policije da nekog zabranjuje.

U organizaciji Dveri, koja je najavila i politički angažman, pozvali su one koji se protive njenom održavanju da ne izazivaju i ne čine nasilje. U tom cilju sve svoje aktivnosti izmestili van Beograda, osim porodične šetnje, koja će i ove godine biti održana uoči Parade ponosa

Dveri tvrde da se protive održavanju Parade jer je smatraju uvodom u legalizaciju istopolnih brakova i omogućavanje takvim parovima da usvoje decu.

Međutim, organizatori Parade ponosa kažu da neće odustati od njenog održavanja, jer je njen osnovni cilj da ukaže na diskriminaciju LGBT osoba.

"Organizatori Prajda imaju veće razmevanje za ono što tišti građane, ali ako tako gledamo, pravo vreme neće biti nikada. Teška situacija je bila i prošle i ove godine, a biće i sledeće, jer će tada biti završeni izbori i neka nova vlada će se tek formirati. Imamo veliko razumevanje za građane i probleme, ali nijedan se neće rešiti neodržavanjem Prajda", kaže Goran Miletić, iz OO Parade ponosa.

Miletić još kaže da je svestan da u neredima bilo koje vrste, od onih na sportskim priredbama do onih koje su huligani izazvali na Paradi ponosa, policija plaća najveću cenu.

Ipak, on podseća da je posao policije da spreči divljanje huligana, a ne da poziva već ugroženu grupaciju ljudi da ostane bez dela svoje slobode.

Nezavisni policijski sindikat je danas zatražio od MUP-a i Vlade da policiji obezbede adekvatnu opremu za rad 2. oktobra, za kada je zakazana Parada ponosa.

LDP: Vlada i dalje ne daje odgovore o Paradi

"Održavanje Parade ponosa predstavlja pitanje demokratskog razvoja društva, odnosa prema različitosti, kao i moći države da svakom pojedincu obezbedi mirno uživanje ljudskih prava", naveo je u izjavi Marko Karadžić, komesar za ljudska prava LDP.

"Nažalost u Srbiji i 2011. pitanje jednakosti i tolerancije predstavlja demagoško pitanje o kome vladajuća koalicija nema zajednički stav. Najviši državni predstavnici učestvuju u diskusiji kojom se diskriminisana grupa označava kao krivac za štetu i nasilje, pri čemu se zanemaruje odgovornost nasilnika", navodi se.

"Parada ponosa nije pitanje ljubavi prema nekome ili nečemu, već spremnosti države da se istinski izbori za jednakost i vladavinu prava. Slažem se da su prethodne godine najvišu cenu platili pripadnici policije, ali i LGBT populacije, koji od tada u još većem strahu žive u Srbiji. Nažalost Vlada Republike Srbije i dalje nije spremna da odgovori čija je to odgovornost bila i šta su nadležne institucije uradile da bi ove godine situacija bila drugačija", upitao se Karadžić na kraju.

Žene u crnom protiv otkazivanja Parade

Nevladina organizacija Žene u crnom osudila je zajedničko saopštenje Policijskog sindikata Srbije i Dveri u kojem se traži otkazivanje Parade ponosa i ocenila da je država dužna da garantuje ustavna prava svim građanima.

"Smatramo da je krajnje licemerno da se odgovornost za ugrožavanje javnog reda i mira, imovine i života građana i policijaca, prebaci na građane i građanke koje žele da organizuju Paradu ponosa, na šta imamo pravo po Ustavu, a ne na fašističke grupe koje su rušile Beograd", navodi se u saopštenju te organizacije.

Žene u crnom su ocenile da je zajedničko saopštenje Policijskog sindikata i organizacije Dveri, za koju se ocenjuje da je "fašistička", dokaz da vlasti u Srbiji nisu raskinule sa politikom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Upravo zbog tog sramnog kontinuiteta sa zločinačkim režimom Slobodana Miloševića, Ustavni sud Srbije, protivno samom Ustavu, odbija da zabrani delovanje fašističkih organizacija poput Dveri", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: