Jesen stigla u 11.05

U 11.05 na severnoj hemisferi Zemlje je počela jesen, a na južnoj hemisferi je prvi dan proleća. Na celoj Zemlji dan i noć traju okvirno po 12 časova.

Izvor: Beta

Petak, 23.09.2011.

11:33

Default images

Astronomi su izračunali da će jesen trajati 89 dana, 20 časova i 29 minuta. Zima će početi u rano jutro 22. decembra. Za prve dane jeseni meteorolozi najavljuju pretežno sunčano i toplije vreme, do 28 stepeni.

Na dan jesenje ravnodnevice sunce u Beogradu izlazi u 06.27 časova, a zalazi u 18.33. Zbog toga obdanica traje 12 časova i šest minuta, a noć 11 časova i 54 minuta.

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković” objašnjava da na dan jesenje ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

Jesen će trajati do 22. decembra, kada će u 06.30 časova početi zima, kaže predsednik Astronomskog društva „Ruđer Bošković” Miodrag Dačić.

Inače je uobičajeno da leto i zima počnu 22. dana u mesecu - proleće 21. marta, a jesen 23. septembra. Međutim, zbog pojave prestupnih godina, kada februar ima 29 dana, postoji mogućnost da godišnja doba počnu i dan ranije i da, na primer, proleće počne 20. marta, a jesen 22. septembra.

Kako izgleda ravnodnevica u Evropi?

Prividno kretanje sunca na nebu iznad mesta na 50° severne širine
Ravnodnevica (jesenja i prolećna) je pojava jednakog trajanja dana i noći zbog položaja Zemlje u odnosu na Sunce. Tada osa Zemljine rotacije nije nagnuta ni prema Suncu ni od njega.

Ravnodnevica na polovima

Prividno kretanje sunca na nebu iznad mesta na 90° (Južni i Severni pol)
Na polovima u ovo doba godine nema ni dana ni noći - sve vreme je sumrak, kada sunce „puzi” po horizontu. Na ekvatoru, sunce je u najvišem mogućem položaju, vertikalno na nebu u podne.

Jesen u Pekingu

Ogromni zmaj-svetiljka na jezeru u Pekingu, uoèi poèetka jesenjeg festivala (Foto: TANJUG - 12.09.2011.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: