Netanjahu traži orden za Obamu

Predsednik SAD Barak Obama rekao je palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu da će uložiti veto na njegov zahtev za članstvo Palestine u UN.

Izvor: Danas

Četvrtak, 22.09.2011.

23:38

Default images

Abas je na sastanku sa Obamom rekao da će istrajati u svojim namerama, saopštila je Bela kuća nakon njihovog susreta.

Obama je u obraćanju Generalnoj skupštini UN naglasio da palestinska država može da bude stvorena samo na osnovu pregovora sa Izraelom.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je upozorio da bi američki veto mogao da podstakne još jedan talas nasilja u regionu. Diplomatski napori za prijem Palestine u UN intenzivirani su, dok se Abas priprema da danas podnese pismeni zahtev za članstvo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Hiljade ljudi su u znak podrške izašle u sredu na ulice na Zapadnoj obali.

Ukoliko Ban odobri zahtev, Savet bezbednosti će da ga prouči, a zatim da glasa. Da bi zahtev bio ispunjen, biće potrebno da za njega glasa devet od ukupno 15 članova Saveta, bez glasova stalnih članica UN. Zbog najavljenog veta SAD zapadne diplomate nastojale su da pronađu način da odlože glasanje.

Obama je svoj stav saopštio i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu. Netanjahu je rekao novinarima da Obama zaslužuje „orden časti“ za odbranu Izraela. Međutim, palestinski pregovarač Nabil Šat istakao je da je članstvo Palestine u UN „moralno, zakonski i politički prihvatljivo na sve načine.“

Sarkozi je insistirao na kompromisu, te je predložio da Generalna skupština da Palestincima viši status kao države koja nije članica, što bi dalo jasan vremenski rok za pregovore - mesec dana za početak pregovora, šest meseci da se reši pitanje granica i bezbednosti i godinu dana da se postigne „konačan sporazum“.

Za izglasavanje višeg statusa, kakav uživa na primer Vatikan, nije potrebna preporuka Saveta bezbednosti UN, već većina u Generalnoj skupštini gde nije moguće ulaganje veta.

Obama je u Generalnoj skupštini izjavio da „mir neće biti postignut saopštenjima i rezolucijama u UN“. „Nema prečice do okončanja konflikta koji traje decenijama“, kazao je predsednik SAD. Palestinci navode da su za podnošenje zahteva za prijem u UN podstaknuti „arapskim prolećem“, kao i činjenicom da pregovori sa Izraelom godinama ne daju rezultate.

Palestinska dijaspora u Srbiji pozvala je građane da „podrže pravo Palestine na punopravno članstvo u UN“ na današnjem skupu na Trgu republike u Beogradu.

Mohamed Nabhan, palestinski ambasador u Srbiji, rekao je da očekuje podršku od „prijatelja i dugogodišnjeg saveznika“ koji je „na neki način u sličnom položaju“. „Srbija je na neki način u položaju sličnom našem, traži takođe da bude afirmisana, da jedan deo sveta, a to se odnosi na zapadni svet, poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet. U sličnom smo položaju i zato očekujemo da se pomažemo i da se podržavamo u toj akciji u UN“, rekao je palestinski ambasador u intervjuu Beti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: