Dekan optužuje lekare za korupciju

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu optužuje kolege. Dr Višnjić: Pojedini doktori zarađuju mesečno i po šest plata. Leče nepriznatim metodama.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

23:06

Default images

Prof. dr Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta, optužuje svoje kolege i deo rukovodstva Kliničkog centra da tolerišu neetičko ponašanje lekara koji, navodno, obmanjuju pacijente da će ih izlečiti nepriznatim metodama.

Višnjić tvrdi da je na pomolu velika afera jer pojedini lekari na ime "dodatnih usluga" mesečno zarađuju i do 600 000 dinara preko plate, što bi značilo da rade 60 sati dnevno. V. d. direktor Kliničkog centra Borisav Kamenov kaže da će nadležni proveriti da li je bilo "zloupotrebe zakonske mogućnosti dodatnog angažovanja lekara".

Dekan Višnjić tvrdi da je problem kulminirao kada je direktor Kamenov najpre prihvatio a posle dva sata odbacio predlog lekara sa Hirurgije da novi direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju bude profesor Milan Jovanović.

"To nam je bio jasan signal da se štiti interes lekarskog lobija koji se bavi lečenjem multipleks skleroze (MS) na Klinici za hirurgiju. Znamo pouzdano da bi profesor Jovanović prekinuo sa praksom lečenja pacijenata nepriznatom metodom i to je nekima zasmetalo", tvrdi Višnjić i dodaje da se medicinska javnost zgražava nad činjenicom da se pacijentima u kolicima obećava čudo i izlečenje uz pomoć nepriznate metode.

"Tražićemo od Ministarstva zdravlja da formira komisiju i proveri pod kojim okolnostima se obavljaju ova lečenja koja se naplaćuju i po nekoliko hiljada evra po pacijentu. To je naša obaveza i mora da reaguje i Etički kodeks, jer je ovo gori postupak od postupka lekara koji nikada više neće moći da leči zato što je uzeo novac za operaciju deteta."

Višnjić kritikuje i praksu angažovanja lekara na ime "dodatnih usluga u zdravatvu" jer je zloupotrebljavaju.

"Pojedini doktori zarade mesečno pet-šest plata, i to je niška Kolubara, jer ispada da su radili 60 sati dnevno, što je nemoguće", ukazuje Višnjić koji nije želeo da imenuje ko su ti lekari, ali je najavio štrajk hirurga ukoliko se ne spreče ove pojave.

Tim lekara koji na osnovu odluke Upravnog odbora od 17. juna prošle godine radi metodu "proširenje vena" na pacijentima obolelim od MS kaže da neće odgovarati na optužbe dekana Višnjića jer bi izgledalo kao da se "nekome pravdaju".

"Spremni smo da komisije Ministarstva zdravlja provere naš rad sa pacijentima. Nijednom domaćem pacijentu nismo naplatili, jer troškove snosi RZZO. Zašto da nekom iz Norveške ne naplatimo lečenje ako on to sam želi? Kada smo počinjali, bili smo treća ustanova u svetu koja primenjuje ovu metodu, a sada ih ima 600, što znači da je sve više priznata u svetu", kaže jedan od vodećih niških vaskularnih hirurga.

Profesor Kamenov je začuđen time da imenovanje direktora jedne klinike može da izazove takvu reakciju.

"Uvažavam njihov predlog da profesor Jovanović bude direktor jer je odličan stručnjak, ali još uvek nisam doneo konačnu odluku", kaže Kamenov.

"Što se metode proširenja vena tiče, tražiću mišljenje Ministarstva zdravlja, jer je ugovor o ovoj usluzi zaključen pre mog imenovanja. Koliko znam, lečenje domaćih pacijenata je o trošku Fonda. Ne znam koliko je zaradio Klinički centar, a koliko lekari koji su angažovani i da li je bilo zloupotrebe zakonske mogućnosti da lekari dodatno rade", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: