Berlin: Papina misa na stadionu

Poglavara Rimokatoličke crkve papu Benedikta XVI dočekalo je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, gde je održao misu, oko 70.000 ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

21:20

Default images

Oni su ga slavili i uz aplauz pozdravljali i prinosili mu bebe, za blagoslov.

''Mir s vama'', rekao je papa okupljenim, među kojima je bila i kancelarka Angela Merkel i drugi nemački političari i pozvao katolike da ostanu uz svoju ckrvu.

''Ostati uz Hrista, znači ostati uz ckrvu'', rekao je papa i dodao da je crkva najlepši poklon od Boga i da kao uvniverzalni, sveti sakrament povezuje vernike sa Hristom.

Papina poseta praćena je i velikim i mirnim demonstracijama protivnika posete, među kojima su bili i brojni nemački političari, ali i žrtve seksualnog zlostavljanje dece u institucijama pod okriljem katoličke crkve, kao i homoseksualci i druge grupe.

Papa je danas, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve govorio u Bundestagu, gde je 100 poslanika bojkotovalo njegov govor, uz obraženje da je papin nastup u parlamentu nespojiv sa proklamovanom religioznom neutralnošću države.

Poseta 84-godišnjeg pape svojoj domovini Nemačkoj, treća otkako je 2005. izabran, praćena je najvišim merama sigurnosti uz angažman, samo u Berlinu, oko 6.000 policajaca.

Poglavara crkve su pratili i pripadnici ''Švajcarske garde'', ličnog papskog obezbeđenja, za koje tabliod ''Bild'' piše da su ''najmanja armija sveta''.

Papa papa će u Nemačkoj boraviti do 25. septembra, a osim Berlina, posetiće i Erfurt, glavni grad pokrajine Tiringije i prvi put posle pada Berlinskog zida biti na nemačkom istoku, kao i Fajbrug, gde će služiti misu pred oko 100.000 ljudi.

Troškovi papine posete Nemačkoj se procenjuju na 25 do 30 miliona evra, a precizni Nemci su izračunali da je to otprilike jedan evro po katoliku u Nemačkoj.

10.000 protestovalo zvog pape

(Foto: Tanjug)
U Berlinu se okupilo i oko 10 000 ljudi, upola manje od najavljenog broja protivnika posete poglarava Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Nemačkoj, koji su mirno demonstrirali, kritikujući katoličku crkvu zbog seksualnih skandala vezanih za zlostavljanje dece, odnos crkve prema homoseksualcima i drugih dogmatskih stavova.

Protivnici, među kojima su bili i neki savezni poslanici, bili su obučeni kao papa, monasi, đavoli ili monahinje i, između ostalog, uzvikivali ''slobodan izbor između kondoma i side'', kritikujući na taj način stav crkve prema upotrebi kontraceptivnih sredstava.

Oko 70 organizacija, među kojima su bile i one koje okupljaju žrtave seksualnog zlostavlljanja, lezbijke i homoseksualace, učestvovali su u organizovanju ovih demonstracija.

''Ja sam slobodan poslanik'', rekao je na demonstracijama poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Rolf Švanic, jedan od oko 100 poslanika koji su danas u parlamentu bojkotovali papin govor.

Švanic je rekao da je papa svojim govorom u Bundestagu povredio religioznu neutralnost države, što je i bio razlog opozicionih poslanika za bojkot papinog govora.

Papina poseta njegovoj domovini Nemačkoj trajaće do 25. septembra, a posle Berlina, poglavar Rimokatoličke crkve će obići i Erfurt i Frajburg.

Poseta je praćena najvišim merama bezbednosti, uz angažman oko 6000 policajaca samo u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: