"Posledica Zukorlićeve retorike"

Narodni poslanik Esad Džudžević oceno je da je saopštenje ilegalnog “Otpora Sandžaka” “logičan sled i posledica” onog što muftija Zukorlić radi svih ovih godina

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.09.2011.

19:33

Default images

Džudžević kaže da bi bilo bolje da je neko stao imenom i prezimenom iza tog papira koji je, kako je rekao, više letak nego saopštenje.

“Sam sadržaj je logična posledica dugogodišnje retorike i Zukorlićevih javnih nastupa”, rekako je Džužević Tanjugu i dodao da je u tom saopštenju “artikulisano nešto što kulja u Sandžaku, pa i široj javnosti”.

“Inače, sve što je nabrojano u tom proglasu stoji kao nešto sa čim se slaže veliki deo javnosti”, rekao je Džudžević.

Za sada ilegalna organizacija koja je sebe nazvala “Otpor Sandžaka” oglasila se saopštenjem kojim optužuje muftiju Zukorlića i njegove pristalice za sve probleme u Sandžaku, a Bošnjake poziva na otpor svim njegovim aktivnostima.

Zukorlić je ranije danas Tanjugu rekao da je to “beskrupolozni i kukavički” atak na njegovo dostojanstvo. On je optužio vlast u Srbiji i ministra Rasima Ljajića da stoje iza, kako je rekao, te fantomske organizacije.

Saopštenje u koje je Tanjug imao uvid objavljeno je na gotovo tri stranice gusto kucanog teksta koje je, bez jasnih kriterijuma, prosleđeno pojedincima iz vlasti i nevladinog sektora u Sandžaku.

Zukorlić ima i svoju podršku

Petnaest organizacija civilnog društva iz Sandžaka stalo je u odbranu glavnog muftije Muamera Zukorlića koga su nevladine organizacije u Srbiji optužile za govor mržnje tražeći njegovo "obuzdavanje".

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, ove organizacije, kako same sebe nazivaju slobodne organizacije civilnog društva iz Sandžaka, smatraju nepravedenim, nesmotrenim, neistinim izvrtanjem činjenica stav nevladinih organizacije Srbije da muftija vodi hajku protiv civilnog sektora u Sandžaku.

One, takođe, negiraju i smatraju neistinitim atakom na slobodne medije tvrdnje da mediji, koje kontroliše Zukorlić, mesecima vode bespoštednu kampanju protiv predstavnika civilnog sektora.

Ove organizacije civilnog društva Sandžaka traže pomoć od međunarodne zajednice za stvaranje uslova normalnog postojanja i rada nevladinog sektora, što, kako navode, podrazumeva distanciranje svih nevladinih organizacija od bilo kojih vlasti i slobodni pristup projektima nasuprot sadašnjeg monopola i selektivnog davanja sredstava samo onim organizacijama koje su bliske određenim političkim moćnicima.

Među potpisnicima saopštenja navedeni su, između ostalih, Matica Bošnjaka Sandžaka, Sandžačka asocijacija novinara, Sandžački ekološki forum, Sandžački bošnjacki klub i Bošnjačko udruženja književnika Sandžaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: