Uhapšeni vozači sutra kod sudije

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da će se 13 uhapšenih vozača preduzeća Eurokop iz Raške pred sudijom pojaviti sutra.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

18:13

Default images

Kosovska pogranična policija uhapsila vozače kamiona, zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, ali i zbog sumnje da su učestvovali u postavljanju barikada na severu pokrajine. Hoti je precizirao da je postojala sumnja da su ovim kamionima minulih dana na severu Kosova blokirani putevi, ali da je istragom utvrđeno da se ne radi o kamionima kojima su postavljane barikade.

"Dvadesetak kamiona je bilo predmet istrage. Utvrđeno je da su vozači 13 kamiona ušli ilegalno na Kosovo. Sedmorica su u pritvoru u Lipljanu, a po trojica u Podujevu i Vučitrnu", rekao je Hoti.

Policijski portparol rekao je da će se vozači, pošto danas nisu, sutra u predviđenom roku od 48 sati pojaviti pred kosovskim sudijama.

Policija je sinoć uhapsila 13 vozača kamiona preduzeća "Eurokop" iz Raške na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Vozači su za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" vozili koncentrat za jednu švajcarsku firmu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajaram Redžepi rekao je da su oni na Kosovo ušli ilegalno i da će 48 sati biti zadržani na osnovu odluke javnog tužioca.

Advokat Ljubomir Pantović je izjavio da zbog ilegalnog prelaska granice vozačima kamiona preti novčana kazna od 250 evra ili zatvorska do tri meseca.

Do sada, prema saznanjima advokata Pantovića, u sudu u Kosovskoj Mitrovici koji je izmešten u Vučtrn nije bilo izricanja kazni za ovo delo, tako da bi eventualna presuda za 13 Srba bila presedan. Direktor "Trepče" Jovan Dimkić je rekao da je menadžment ovog preduzeća na vanrednom sastanku o ovom slučaju obavestio predstavnike Euleksa, lokalne samouprave i načelnika Kosovsko-mitrovičkog okruga.

Dimkić je dodao da je od predstavnika misije EU na Kosovu zatražena hitna intervencija, a da je policijsko zadržavanje radnika izazvalo veliku uznemirenost među zaposlenima u "Trepči" i građanima Raške, odakle je većina pritvorenih radnika.

"Imamo obećanje predstavnika Euleksa da će oni pokušati da preuzmu ovaj slučaj od kosovskog pravosuđa, svesni da je ovo hapšenje politički motivisano", dodao je Dimkić.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare da je u pitanju demonstracija sile i nastavak psihološkog rata protiv srpske zajednice na severu Kosova.

"Očekujem brzu reakciju međunarodne zajednice, pre svega Euleksa, jer su oni zaduženi za pravosuđe. Euleks ovde polaže ispit…Ovo je ispit poverenja za Euleks i očekujem da ovaj problem bude veoma brzo rešen", rekao je Nedeljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: