Beograd da nađe rešenje za Sandžak

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Dimitrios Kipreos pozvaće vlast u Beogradu da ponudi rešenja za probleme građana Sandžaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

17:06

Default images

Kipreos i ambasadori SAD, Danske i Austrije - Meri Vorlik, Mete Kjul Nilsen i Klemens Koja, boravili su dva dana u Novom Pazaru u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, i razgovarali s privrednicima, predstavnicima civilnog drustva i medija iz Sandžaka.

"Ono što mi sada možemo da uradimo, pošto smo utvrdili naše znanje nakon svih sastanaka koje smo imali, jeste da ukažemo nacionalnim vlastima da ponude rešenja za vaše probleme", rekao je Kipreos.

Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja rekao je da će insistirati da Beograd "održi fokus na Sandžaku".

"Međunarodna zajednica i EU su zainteresovane da pomognu, a lokalna sredina trebalo bi da pomogne stvaranjem miroljubive atmosfere i umerenije klime", rekao je Koja.

Kipreos je istakao da je poseta ambasadora na opipljiv način pokazala interesovanje za Sandžak.

Meri Vorlik je rekla da je prošle nedelje za još 18 meseci produžen program ekonomske bezbednosti Američke agencije za razvoj (USAID) u Sandžaku i na jugu Srbije, uz investicije od četiri miliona dolara.

"Taj uspešni program je generisao rast od 57 odsto u prodaji proizvoda nastalih kao rezultati aktivnosti tog projekta u toku prethodne tri godine", rekla je Meri Vorlik.

Ambasadorka SAD je dodala da će se prevazilaženjem etničkog, verskog i političkog nepoverenja stvoriti neophodni uslovi za poboljšanje lokalne ekonomije na duže staze.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović smatra da je poseta još jedan dokaz da međunarodna zajednica nije zaboravila taj grad.

Ambasadori su danas učestvovali u debati "Budućnost Sandžaka u svetlu ekonomskog razvoja i modernizacije".

Oni su u Novom Pazaru posetili nekoliko kulturno-istorijskih spomenika: Petrovu crkvu, Amir-agin han, novopazarsku tvrđavu i stari grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: