BG: Protest osoba sa invaliditetom

Ministarstvo rada i socijalne politike ne može da prihvati zahtev osoba sa invaliditetom da se davanja za tuđu negu povećaju na nivo prosečnog ličnog dohotka.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

13:28

Default images

Osobe sa invaliditetom protestovale ispred zgrade Vlade tražeći povećanje iznosa nadoknade za tuđu negu i pomoć, čija je trenutna vrednost 22.000 dinara.

Bile blokirane Nemanjina i Ulica kneza Miloša u Beogradu.

"Zakon o socijalnoj zaštiti, koji definiše ovo pitanje, usvojen je u Narodnoj skupštini pre nepunih pet meseci i zaista je neprimereno da se taj Zakon menja nakon tako kratkog vremena", rekao je državni sekretar u ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.

On je istakao da su i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom učestvovali u javnoj raspravi koja je trajala skoro godinu dana, povodom usvajanja ovog zakona i da su bili upoznati sa rešenjem koje je, kako je rekao, čak i povoljnije nego što je to u zemljama u okruženju.

Martinović je objasnio da se davanja za tuđu negu povećavaju dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, tako što se usklađuju sa rastom troškova života i potrošačkih cena i da je iznos za tuđu negu i pomoć po uvećanom osnovu sada oko 22.000 dinara.

Državni sekretar je precizirao da je novim Zakonom obuhvaćen i širi krug lica koja mogu da ostvare ovo pravo.

Komentarišući nezadovoljstvo civilnih udruženja osoba sa invaliditetom, koja negoduju zbog toga što su davanja po istom osnovu za vojne invalide daleko veća, preko 50.000 dinara, Martinović je rekao da je vojna invalidnost druga kategorija, jer je reč o osobama koje su invalidnost stekle po osnovu učešća u ratovima.

On smatra da su predstavnici udruženja civilnih invalida prihvatili takvu argumentaciju.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Stevan Lukovnjak rekao je da će se u ponedeljak sastati predstavnici protestnog odbora, resornog ministarstva i nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje. Predstavnici Protestnog odbora naveli su da se protestu pridružilo oko 300 osoba sa invaliditetom, uglavnom u kolicima.
Predstavnik Protestnog odbora Stevan Lukovnjak kazao je agenciji Beta da su se osobe sa invaliditetom odlučile na protest nakon što su od predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike dobile odgovor da sada nema para za njihov zahtev za povećanje iznosa za tuđu negu i pomoć.

"Ovaj protest i blokada saobraćaja su jedini način da nas neko čuje", kazao je Lukovnjak, napominjući da ne može da precizira koliko će protest trajati, pošto će sve biti spontano.

Lukovnjak je napomenuo da, ipak, očekuje da će ih danas primiti neko od predstavnika Vlade.

On je naveo da je prvobitni zahtev bio da se iznos nadoknade za tuđu negu i pomoć izjednači sa iznosom koji dobijaju vojni invalidi, ali da se od tog zahteva odustalo. Vojni invalidi za tuđu negu i pomoć dobijaju 66.000 dinara, a civili oko 22.000

Osobe sa invaliditetom sada traže da iznos tuđe nege i pomoći, koji trenutno iznosi 22.000 dinara dostigne iznos prosečne plate, oko 31.000 dinara.

Prema rečima Lukovnjaka, iz Ministarstva rada i socijalne politike dobili su uveravanja da će zakon o invalidnini za civilne osobe sa invaliditetom biti usvojen, ali je rečeno da je za to potrebno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: