Počelo saslušanje pripadnika JSO

U Specijalnom sudu u Beogradu u 17.30 počelo saslušanje četvorice pripadnika JSO, osumnjičenih za učešće u pobuni novembra 2001. Homen: Bez politizovanja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.09.2011.

11:09

Default images

Istražni sudija ih saslušava na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, a posle toga će odlučiti o pokretanju istrage i određivanje pritvora.

Na saslušanje su privedeni bivši načelnik za bezbednost JSO, sada pripadnik BIA Veselin Lečić, pripadnik Žandarmerije Mića Petraković,pripadnik Protivterorističke jedinice Vladimir Potić i penzioner Dragoslav Krsmanović

Istragom za oružanu pobunu JSO u novembru 2001. godine, osim četvorice uhapšenih, biće obuhvaćeni i Milorad Ulemek Legija, kao i Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo će podneti zahtev za sprovođenje istrage protiv svih njih zbog sumnje da su izvršili krivčno delo oružana pobuna, dodao je Radisavljević.

Oni se sumnjiče da su, zajedno sa Ulemekom i Maričićem, bivšim komandantima JSO, Jovanovićem i pokojnim vođom zemunskog kriminalnog klana Dušanom Spasojevićem organizovali pobunu te jedinice.
(Fonet, Arhiva)
Organizatorima pobune JSO preti kazna od najmanje 5 do 20 godina zatvora.

Krivični zakonik Srbije propisao je da će se organizator pobune koja je upravljena na ugrožavanje ustavnog uređenja, bezbednosti ili teritorijalne celine Srbije kazniti zatvorom najmanje pet godina.

U slučaju, kao što je ovo krivično delo - kada Zakonik nije propisao maksimalnu kaznu, prilikom njenog odmeravanja primenjuje se "opšti maksimum", a to je 20 godina zatvora, kaže profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić.

JSO je otkazala poslušnost novembra 2001. godine tako što je prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu Jedinice u Kuli, ispostavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika, a potom uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala auto-put kod Vrbasa.

Narednih dana je to ponovila i blokadom auto-puta kroz Beograd kod "Sava centra", odbijajući istovremeno i naređenja da se jedinica vrati u svoju bazu u Kuli.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Ulemek, Jovanović i Maričić su u požarevačkom zatvoru, gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

Ulemek je prvosnažno osuđen kao organizator ubistva premijera Đinđića, a Jovanović kao neposredni ubica. Maričić je pravosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

Homen: Bez politizovanja

Istraga o oružanoj pobuni Jedinice za specijalne operacije, koja se čekala godinama, ne treba da se politizuje i glavnu reč u njoj treba da vode pravosudni organi, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Pošto je to bila tema više godina i pošto se nagađalo čiji je neki nadimak ili nije, smatram da tu prvu reč treba da vode pravosudni organi", rekao je Homen.

Ističući da će detalje u vezi sa istragom saopštiti tužilac za organizovani kriminal, Homen je poručio da će istraga sigurno dati rezultate, ali da ih ne treba očekivati preko noći.

Homen je odbacio mogućnost da postupak protiv pripadnika JSO zastari, ističući da tužilaštvo sigurno ne bi ušlo u postupak ako on može da zastari, jer je samo tužilaštvo kvalifikovalo krivično delo za koje ih tereti.

Homen je objasnio da zastarevanje krivičnog gonjenja zavisi od kvalifikacije krivičnog dela i od visine zaprećene kazne za konkretno delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: