Stiglo 370 000 vakcina za grip

Ministar zdravlja Zoran Stanković je izjavio da je već nabavljeno oko 370.000 vakcina protiv sezonskog gripa za predstojeću sezonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

10:40

Default images

Stanković je naglasio da bi sledeća vlada morala da napravi radikalan rez u zakonu o zdravstvenoj zaštiti Srbije.

Ukoliko bi Ministarstvo dobilo informaciju da postoji opasnost od bilo kog zaraznog oboljenja - gripa ili bilo kog drugog, onda bi ministar formirao radnu grupu od najeminentnijih stručnjaka koja bi se bavila tim problemom, rekao je Stanković.

Stanković smatra da bi zakonom o zdravstvenoj zaštiti trebalo izjednačiti privatni, državni i vojni zdravstveni sistem, koji su sada paralelne institucije, a Republički fond zdravstvenog osiguranja bi bio u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Što se tiče rekonstrukcije kliničkih centara, Stanković je podsetio da je 2006. odobren kredit od 150 miliona evra za obnovu četiri klinička centra - Niša, Kragujevca, Beograda i Novog Sada sa mogućnožću podizanja još jedne tranše kredita od 50 miliona evra.

Do sada je utrošeno oko 4,2 miliona evra kredita za idejne projekte i funkcionisanje jedinice za implementaciju rekonstrukcije kliničkih centara, a 145 miliona evra je u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu, naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, povučena je prva tranša kredita od pet miliona evra, a ostalih oko 800.000 evra je u Narodnoj banci i pod kontrolom Evropske investicione banke.

Stanković je kazao da se završava idejni projekat za Klinički centar Srbije, izrazivši nadu da će za šest meseci biti završeno projektovanje i da će početi radovi.

Planirano je, pošto su ova sredstva dovoljna samo za građevinski deo, da se istovremeno ugovori i drugi kredit koji će biti utrošen za opremanje tih prostorija, a plan je da taj objekat do 2015. godine bude u funkciji, dodao je ministar zdravlja.

Na pitanje o mogućnosti pojave nekog novog virusa gripa, Stanković je kazao da ukoliko bi Ministarstvo dobilo informaciju da postoji opasnost od bilo kog zaraznog oboljenja - gripa ili bilo kog drugog, onda bi ministar formirao radnu grupu od najeminentnijih stručnjaka.

Ta radna grupa bi dala predlog ministru, koji upoznaje o tome nadležne državne organe, koji formiraju radnu grupu na nivou vlade i predlažu vladi kupovinu vakcina.

Potom vlada donosi odluku koju sprovodi Republički fond zdravstvenog osiguranja, u čijoj je nadležnosti nabavka lekova i drugog sanitetskog materijala, i nabavlja vakcine koje upućuje nadležnim zdravstvenim ustanovama, objasnio je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: