Šta, po Vladi, sme biti vojvođansko

Vlada usvojila "vojvođanske" amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini koji se odnose na puteve drugog reda i kanalsku mrežu, ali ne i onaj o železnici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.09.2011.

23:10

Default images

Na sednici vlade, održanoj danas popodne, uvojeni su i amandmani na zakonska rešenja o restituciji.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević rekao je da je usvojeno ukupno dvadesetak amandmana na oba zakonska predloga i da su oni upućeni Skupštini Srbije.

"Od amandmana koji su dobijeni od Vlade Vojvodine usvojeni su oni koji se odnose na puteve drugog reda, kanalsku mrežu, objekte u inostranstvu na kojima imaju pravo korišćenja i na objekte koji su građeni budžetskim sredstvima, odnosno iz kapitalnih investicija", naveo je Radosavljević.

On je rekao da nije prihvaćen amandman koji se odnosi na zahtev da pokrajina ima pravo javne svojine na objektima železničke infrastrukture regionalnog i lokalnog značaja na teritoriji AP Vojvodine.

On je ukazao da takođe nije prihvaćena formulacija "da preduzeća koja u potpunosti obavljaju svoju delatnost na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine budu u njenoj svojini".

"Smatramo da je ta definicija uža od one koja postoji u zakonu", objasnio je Radosavljević i dodao da je od te ideje i vojvođanska administracija u razgovorima usmeno odustala.

Šta može biti u rukama Vojvodine?

On je naveo da usvojeni amandmani definišu da putevi drugog reda, koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, mogu biti u njenoj svojini, a da opštinski i nekategorisani putevi, uključujući i ulice, mogu biti u svojini lokalne samouprave.

"Predviđeno je da kanalska mreža, koja je do plovnog puta, a nalazi se na teritoriji pokrajine, bude njeno vlasništvo. Takođe, sva imovina koja se nalazi u inostranstvu i zemljama bivše Jugoslavije, a na koju pravo korišćenja imaju lokalna samouprava ili autonomna pokrajina, može biti u svojini tih jedinica", kazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, usvojeno je i nekoliko amadmana koji se tiču boljeg definisanja, odnosno proširenja liste imovine koja može biti u vlasništvu autonomne pokrajine i lokalne samouprave, kao na primer one koja je građena iz kapitalnih investicija.

"Razdvojena je i definicija dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi, gde je predviđeno da i jedna i druga mogu biti u svojini lokalne samouprave ili autonomne pokrajine, dok prirodna bogatstva mogu biti samo u svojini Republike Srbije", dodao je Radosavljević.

On je ocenio da se amandmanima koje je Vlada Srbije usvojila dodatno poboljšava predloženi zakon, pošto se detaljnije propisuje koja imovina može biti u vlasništvu autonomne pokrajine i lokalne samouprave, a koja mora ostati u vlasništvu republike.

Restitucija: Razjašnjenje pojma "okupator"

Kada je reč o zakonskom predlogu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (restituciji), usvojeni su amandmani kojima se razjašnjavaju pojedini pojmovi, kao na primer na koje pripadnike okupatorskih snaga se misli. Definisano je, precizirao je Radosavljević, da se misli samo na strane državljanje koji su bili pripadnici okupacionih snaga.

Radosavljević je rekao da je definisano i da će imovina žrtvama holokausta i fašizma biti regulisana posebnim zakonom, a da će biti osnovan Memorijalni centar na Starom Sajmištu.

Radosavljević je dodao da su usvojeni i amandmani koje je predložila stranka G17 plus, a koji propisuju da se iz restitucije izuzima imovina preduzeća koja je neophodna za njegovo funkcionisanje, a ono je u postupku privatizacije i stečaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: