OEBS: Zaštita novinarskih izvora

OEBS zabrinut za poštovanje zaštite novinarskih izvora u okviru istrage o telefonskim prisluškivanjima u britanskom tabloidu "Njuz of d vorld".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

21:28

Default images

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da je "veoma zabrinuta" što policija u Londonu pokušava da preko pravosudnih organa natera novinare lista Gardijan da otkriju svoje poverljive izvore koji su im omogućili pokrivanje skandala vezanog za "Njuz of d vorld".

"Ako tužilaštvo pristane na to, taj pokušaj londonske policije mogao bi da stvori presedan koji bi imao za posledicu da paralizuje istraživačko novinarstvo i ograniči slobodu štampe", navodi se u saopštenju Dunje Mijatović.

Ona je to saopštenje prosledila britanskom ministru inostranih poslova Vilijamu Hejgu i pozvala britansku vladu da zatraži od londonske policije da odustane od svog zahteva.

"Dozvolite mi da istaknem da bi izveštavanje Gardijana o skandalu vezanom za telefonska prisluškivanja trebalo da bude ocenjena kao izveštavanje od posebnog interesa za javnost", dodaje se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: