Forum: Stabilnost, ključ Z. Balkana

Prvi beogradski bezbednosni forum završen je jednoglasnom ocenom učesnika da je stabilnost zapadnog Balkana ključna za stabilnost čitave Evrope.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

20:45

Default images

Forum, koji je među više od 300 učesnika u Beogradu okupio i 70 stranih zvaničnika i eksperata, zatvorila je koorganizatorka, direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, ocenom da je ovaj događaj bio "veliki korak napred za Srbiju i region".

Lihtova je konstatovala da se forum odvijao u senci događanja na Kosovu i Metohiji i izrazila nadu da će problemi biti rešeni mirnim putem i na opštu dobrobit.

Trećeg i završnog dana Prvog beogradskog bezbednosnog foruma održan je panel "Balkan: Od bezbednosnog problema do bezbednosnog partnera", na kome su se učesnici saglasili da probleme sa kojima se region danas suočava treba rešavati mirnim putem i dijalogom.

Zamenik predsedavajućeg Komiteta za odbranu nemačkog parlamenta Karl Lamers rekao je da se od poslednjih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije zapadni Balkan promenio nabolje i da danas, kada ima veliki značaj za EU, mora da bude stabilan i siguran.

Lamers je rekao da Nemačka vidi budućnost Srbije u EU i NATO i da se nada da će Srbija za nekoliko nedelja dobiti status kandidata za ulazak u EU.

"Srbija igra veoma važnu ulogu u regionu i ima jasnu evropsku perspektivu", zaključio je Lamers i naglasio neophodnost nastavka dijaloga Beograda I Prištine.

Na završnom panelu su govorili i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je rekao da je optimista da će zemlje zapadnog Balkana naučiti lekciju iz vremena koje je iza njih, kao i profesor Univerziteta u Zagrebu Žarko Puhovski, koji je istakao da zapadni Balkan kao region više ne postoji, jer je Hrvatska iz njega istupila.

Treba uspostaviti novi region, kao i strukturu BiH, Srbije s Kosovom i slično, rekao je Puhovski.

Danas je održan i panel na temu "Žene na čelu ustanova u bezbednosnom sektoru", na kojem su se učesnice saglasile da su za bezbednost ključne multinacionalna i regionalna saradnja.

Na forumu, čija je glavna tema bila "Balkan i globalna bezbednost: šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?", juče su održane panel diskusije o globalnim bezbednosnim izazovima, evropskim bezbednosnim perspektivama, ulozi NATO-a u regionu, ulozi medija u stvaranju regionalne stabilnosti, Turskoj kao regionalnom bezbednosnom činiocu i bezbednosnoj saradnji u okviru Višegradske grupe.

Jučerašnju sesiju obeležilo je obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je istakao da unilateralne akcije i pretnje silom koje dolaze iz Prištine prete da destabilizuju ceo region, kao i incident koji je izazvao ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Konuzinov neplanirani govor, u kome je kritikovao srpske učesnike Foruma što ne potežu temu slanja kosovskih carinika na prelaze na severu, prekinula je nezadovoljna publika, nakon čega je Konuzin demonstrativno napustio salu.

Forum je specifičan i po tome što su prvi put na takvom jednom događaju direktno učestvovali i studenti. Njih 20 iz regiona, koji su pobedili na konkursu organizatora Foruma, imali su priliku da predstave istraživanja na temu konflikata i njihovih posledica na Balkanu.

Na forumu su učestvovali ministri spoljnih poslova Poljske, Češke, Mađarske, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovačke, direktor Generalnog direktorata za proširenje EU, predstavnici NATO-a, ministri odbrane Slovenije i BiH, kao i eksperti iz niza drugih evropskih institucija.
Forum su organizovali Fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosne studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: