Kabašiju 2 meseca zatvora

Međunarodni tribunal u Hagu osudio je bivšeg pripadnika OVK Ševćeta Kabašija na dva meseca zatvora zato što je 2007. odbio da svedoči na suđenju Haradinaju.

Izvor: Beta

Petak, 16.09.2011.

18:55

Default images

Kabaši je 26. avgusta pred Tribunalom priznao krivicu po dve tačke optužnice koja ga je teretila za nepoštovanje suda. U sudskom pritvoru je već izdržao polovinu kazne.

Nekoliko dana pre priznanja krivice, Kabaši je odbio da svedoči i na ponovljenom suđenju Haradinaju, zbog čega je protiv njega pokrenut još jedan postupak zbog nepoštovanja suda.

Sudija Alfons Ori rekao je da je Kabaši odbijanjem da svedoči "lišio pretresno veće na suđenju Haradinaju relevantnih dokaza za utvrđivanje istine".

Određujući presudu, veće je, po rečima sudije Orija, zbog nedovoljne jasnoće zanemarilo tvrdnje odbrane da je Kabašijevo ponašanje moglo biti izazvano "njegovim frustracijama, ratnim iskustvom ili uznemiravanjem svedoka".

Kao olakšavajuće okolnosti, sudije su uvažile to što "po medicinskoj dokumentaciji, Kabaši ima posttraumatski sindrom i što se to stanje pogoršava u zatvoru", a uvažile su i njegovo porodično stanje.

Pretresno veće je prihvatilo izvinjenje Kabašija, ali uz ocenu da je olakšavajući efekat izvinjenja umanjen time što Kabaši "duže od četiri godine" nije hteo da dođe u Hag i suoči se sa optužbama.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je 18. avgusta pred Tribunalom, a Kabaši je i na tom procesu odbijao da odgovara na pitanja tužioca i odbrane, "ne zato što to ne želi, nego zato što nije u stanju".

Tribunal je protiv Kabašija zatim pokrenuo još jedan postupak zbog nepoštovanja suda, koji je u toku.

Kabaši je smatran ključnim svedokom na oba suđenja Haradinaju, Idrizu Baljaj i Ljahu Brahimaju, zato što je bio stražar u logoru OVK u Jablanici, kod Dečana.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje sa Romima, Srbima i Albancima u tom logoru u leto 1998.

Posle prvog suđenja, Tribunal je u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja, a delimično ponavljanje procesa žalbeno veće je naložilo u julu 2010. godine, zato što nisu saslušani Kabaši i još jedan svedok.

Kabaši je, kako se veruje, bio na slobodi u SAD, otkako je 2007. u sudnici odbio da odgovara na pitanja tužioca na prvom suđenju Haradinaju. Uprkos nalogu suda da ostane u Hagu, on je tada pobegao u SAD, gde je ranije zatražio politički azil.

Tribunal ga je zatim optužio za nepoštovanje suda i izdao je nalog za njegovo hapšenje.

I drugi put, Kabaši je odbio da svedoči protiv Haradinaja u novembru 2007, uprkos tome što se sudu obratio preko video-veze iz SAD.

Kabaši je uhapšen 17. avgusta, dan pre početka ponovljenog suđenja Haradinaju, pošto je iz SAD doputovao u Holandiju. Od tada je u
pritvoru suda u Sheveningenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: