Potpisan sporazum o readmisiji

Ministri policije Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov su potpisali Protokol o sprovođenju sporazuma između Srbije i EU o readmisiji.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

16:28

Default images

Dačić i Cvetanov potpisali su i Pravilnik o organizaciji i funkcionisanju zajedničkog kontakt-centra na graničnom prelazu Kalotina.

Ta dokumenta potpisana su u okviru obeležavanja Dana Uprave granične policije Srbije, a dvojica ministara ocenili su da će njihovom realizacijom biti omogućena još bolja međusobna saradnja u suzbijanju prekograničnog kriminala i migracija.

Dačić je rekao da su usklađivanje srpskih sa standardima Evropske unije u oblastima upravljanja granicom, vizama, azilom i migracijama, kao i borbom protiv prekograničnog kriminala od izuzetne važnosti za region, ali i za Evropu u celini.

Prema njegovim rečima, istovremeni slobodan protok ljudi i robe zahteva uvođenje visokih standarda kontrole spoljnih granica, što je i važan faktor procesa stabilizacije i pridruživanja, koji Srbija i ostale države regiona vode u cilju evrointegracija.

On je naveo da je, u skladu s najnovijim preporukama Evropske komisije i drugim međunarodnim obavezama koje je preuzela Srbija, Uprava granične policije primenila potpuno novi strukturni koncept.

"Promene se odnose na delokrug rada granične policije, koji je poslednih godina znatno izmenjen", rekao je resorni ministar, podsetivši da je u prethodnom periodu izvršena harmonizacija propisa o graničnoj bezbednosti sa međunarodnim standardima.

Kako je kazao, izgrađen je novi i sveobuhvatni pravni okvir za dalje reforme i efikasnije postupanje u skladu sa zahtevima EU, među koje spadaju i danas potpisana dokumenta. Cvetanov je, čestitajući Dan pripadnicima Uprave granične policije, ukazao na visok nivo dosadašnje saradnje dva ministarstva unutrašnjih poslova.

On je rekao da saradnja policija dveju država, posebno u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala, doprinosi i većoj bezbednosti Evropske unije. Cvetanov je naglasio značaj primene evropskih standarda u radu prekograničnih policija Srbije i Bugarske. Resorni ministri dogovorili su da od oktobra počnu da funkcionišu zajedničke patrole carinika obe države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: