Kosovski carinici stigli na prelaze

Helikopteri KFOR-a sleteli na Jarinje i Brnjak, koje su blokirali Srbi. Kosovski carinici u međuvremenu stigli na Brnjak koji su napustili Srbi iz KPS.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

20:47

Default images

Najpre se po jedan transportni helikopter Euleksa spustio na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, jutros oko 8,20, javljaju izveštači Tanjuga s lica mesta.

Oko sat vremena posle toga, odnodno oko 09.40 na administrativni prelaz Brnjak sleteo je i helikopter sa kosovskim carinicima, javlja dopisnik agencije Beta.

Srbi su po sletanja prva dva helikoptera ojačali barikadu kod Brnjaka i i na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće neposredno ispred administrativnog prelaza Brnjak, Srbi su istovarili veliku količinu zemlje visoku oko pet metara.

Na putu se pored kamiona nalaze i putnički automobili u koloni koja je duga nekoliko kilometara. Brnjak je odsečen i iz pravca Ribarića jer se u takozvanoj medjuzoni nalaze preprečeni šleperi i putnička vozila.

Ispred administrativnog prelaza Jarinje su oko podne ojačane barikade. Prepreka od šljunka nasuta je direktno ispred bodljikave žice koju su postavili pripadnici Kfora.

Količina šljunka je tolika da se prelaz gotovo i ne vidi, a kamioni neprestano dovoze nove količine šljunka.

Pripadnici nemačkog kontigenta Kfora koji se nalaze na prelazu Jarinje rekli ranije novinarima da su na prelaz pristigli samo pripadnici Euleks carine i policije, odnosno da nisu došli pripadnici kosovske carine i pogranične policije.

Prelaz neće biti otvoren naveli su, dok se ne raziđu građani koji su noć proveli na barikadi na putu ka prelazu.

Međutim, u međuvremenu oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi koji je rekao da su na administrativne prelaze raspoređeni i kosovski carinici i policija. Redžepi je naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno sa pripadnicima Euleksa, na prelaze Jarinje I Brnjak helikopterima iz obližnje baze Kfora kod Leposavića.

Građani opštine Leposavić jutros oko pola osam došli su u velikom broju na administrativni prelaz Jarinje. Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici Kfora sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz .
(Tanjug)
Kfor obezbeđuju prelaz u punoj borbenoj opremi, a na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenje "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom.

Na prelazu Brnjak, koji je od sinoć zatvoren, ima nemačkih i francuskih pripadnika Kfora. Prelaz je od četvrtka dodatno obezbeđen žicom, a prilazi su blokirani preprečenim vozilima Kfora.

Građani Leposavića, reagujući na mere Kfora, su na sto metara ispred blokiranog prelaza oko 20.30 postavili jedan kamion i time blokirali saobraćaj.

Kfor neće primenjivati bespotrebnu silu protiv mirnih demonstranata, saopšteno je Tanjugu u Kforu.

Severni deo Kosova, kako ističe Kfor, je blokiran raznim barikadama, a prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni od strane Kfora i Euleksa.

Kfor je na licu mesta, i u toku su mirni protesti, i nije bilo nasilnog delovanja, ističe se u sedištu te misije u Prištini.

Iako je u mandatu Kfora obaveza slobode kretanja međunarodne snage neće delovati.

"Protesti su mirni i nećemo bespotrebno primeniti silu", navode u Kforu i dodaju da će ukloniti barikade koje su postavili Srbiji samo u slučaju primene nasilja.

U Sočanici u opštini Leposavić sinoć oko 23 sata građani su blokirali i jedinicu Kfora koja se vraćala u bazu Noting hil iz Kosovske Mitrovice. Konvoj od pet vozila poljskog kontingenta Kfora naišao je na prepreku na putu prilikom povratka u bazu iz pravca Kosovske Mitrovice.

Na putu koji vodi od Raške prema Jarinju nalazi se nekoliko putničkih automobila koji nisu mogli da pređu na Kosovo.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović posetio je petnaestak minuta posle ponoći građane na barikadi ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Bogdanović se u razgovoru sa građanima interesovao za aktuelnu situaciju na ovom prelazu. Građani su ministru najavili da će noć provesti na barikadama.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, za B92 kaže da će se Srbi protiv odluke Prištine da rasporedi kosovske carinike na administrativne prelaze, boriti svim demokratskim sredstvima i da ne očekuje da će Kfor protiv njih upotrebiti silu.

"Iz mere predstrožnosti mi smo organizovani. Mi očekujemo u svakom momentu da i oni pokušaju helikopterima, međutim izvešćemo sve građane na magistralu. Sa naše strane sigurno neće doći do nasilja", kaže Ninić.

Ninić je rekao da se boji da će međunarodne snage da krenu na nenaoružane građane.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.

Magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribariće večeras su potpuno blokirali Srbi na nekoliko lokacija u opštini Zubin Potok. U mestu Zupče na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera. Pokraj puta je parkiran veliki broj automobila, a na barikadama su prisutni i Srbi iz Ibarskog Kolašina.

Na ovoj barikadi Srbi su postavili veliko video platno na kojem se gleda košarkaška utakmica Srbije i Rusije.

Situacija u opštini Zubin Potok je mirna, ali napeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: