Većina država priznala Palestinu

Šef egipatske diplomatije Mohamed Kamel Amr kaže da će većina članica Pokreta nesvrstanih priznati il podržati priznavanje Palestine na Generalnoj skupštini UN.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

22:34

Default images

On je na završnoj konferenciji za novinare posle dvodnevnog skupa rekao da je većina već priznala Palestinu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je Srbija priznala Palestinu i da je stav Srbije o tome jasan ali da će na Generalnoj skupštini doneti odluku o podršci rezoluciji kada ona bude bila podneta.

Egipatski ministar je na pitanje novinara da li će ta zemlja priznati Kosovo, s ozbirom na nove egipatske vlasti, odgovorio da će nova vlada doneti odluku o tome i izneo uveravanja da će Egipat imati kontinuitet u spoljnoj politici.

Ministri su ocenili da je skup u Beogradu bio uspešan.

Jeremić je rekao da su danas "poslate poruke mira, poruke sveta koji traži ravnopravnost, uzajamno poštovanje i dostojanstvo".

"Vrednosti Pokreta nesvrstanih su po mom dubukom uverenju i danas vrednosti koje treba da rukovode međunarodnom zajednicom i kojima svet treba da teži - mir, ravnopravnost, suverena jednakost i jednako pravo za sve", rekao je Jeremić.

"Svet koji počiva na međunarodnom pravu a ne na sili, svet koji počiva na poštovanju članica UN a ne na jednostranim pokušajima njihovog razbijanja - za takvu poruku Srbija će uvek imati razumevanja i za takvu poruku će Srbija uvek dati svoj glas", rekao je Jeremić.

On je dodao da Srbija ostaje privržena vrednostima Pokreta nesvrstanih.

Amr je izrazio zahrvalnost Srbiji za organizovanje skupa kojim je obeleženo 50 godina Pokreta nesvrstanih, a na kome je bilo više od 100 članica i organizacija, kao i sve države bivše Jugoslavije.

"Jubilanri sastanak je pokazao da je pokret i dalje snažan i da stoji iza svoje osnovne ideje vodilje", rekao je Amr.

Govoreći kao šef diplomatije Egipata, Amr je rekao da je imao mnogo plodnih sastanaka s predstavnicima srpskih vlasti i da su ti sastanci potvrdili "srdačne odnose", dodajući da ima prostora za jačanje bilateralnih odnosa.

Jeremić je rekao da je svet danas kao rezultat 50 godina od Pokreta nesvrstanih bolje mesto za život nego 1961. godine i da je danas izražena zahvalnost osnivačima na snazi i viziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: