"Plan za 16. septembar neophodan"

Vlada mora odlučiti šta će učiniti ako se obistine najave Prištine o preuzimanju prelaza na severu Pokrajine posle 15. septembra, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

22:15

Default images

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju je ocenio da Srbija ima obavezu da štiti svoj narod.

"Vlada Srbije mora zauzeti neki stav i odlučiti koje će mere preduzeti u slučaju takvog scenarija", rekao je Ivanović.

"Na Vladi Srbije je da odluči koja će sredstva primeniti, jer ovaj narod neće dozvoliti da bude odsečen od Srbije, a izjave (šefice pregovaračkog tima) Edite Tahiri naglašavaju tendenciju Prištine da se sever odseče od Srbije", kazao je Ivanović.

Prema rečima državnog sekretara, Priština će stalnim provokacijama dovoditi u pitanje kandidaturu Srbije za EU, jer smatra da zemlja kandidat ima bolju poziciju od one koja ima samo Sporazum o stablizaciji i pridruživanju.

Ivanović je ocenio kao opasan scenario Prištine kojim se najavljuje preuzimanje ingerencija nad prelazima na severu i dodao da Priština time preuzima odgovornost za sve što može da se desi.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kazao je da Srbija ima informacije da Priština planira da na prelaze Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, pošalje svoje carinike.

Na pitanje šta će Vlada Srbije uraditi ako Priština pošalje carinike na prelaze, Stefanović je kazao da će podržati svako angažovanje Srba sa severa Kosova u odbrani nacionalnih interesa.

Stefanović je poručio da bi zato građani sa severa Kosova trebalo da se fokusiraju na prave probleme koji dolaze.

Stefanović: Narušavanje stabilnosti Kosova

Šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je večeras da je za Beograd neprihvatljivo da prištinske vlasti jednostrano pokušaju da preuzmu administrativne prelaze i da će taj potez narušiti stabilnost Kosova i Metohije i celog regiona.

"To je upravo ono što smo danas i najavljivali. Nama je jasna njihova namera, ona je javno izražena, da pokušavaju da jednostrano preuzmu administrativne prelaze i to je za nas neprihvatljivo", kazao je Stefanović , ističući da to nije bila tema dijaloga u Briselu.

Komentarišući današnju izjavu šefice prištinskog tima Edite Tahiri da će prelaze na administrativnoj liniji sa Kosovom posle 15. septembra, kada ističe sporazum sa Kforom, kontrolisati kosovska vlada, Stefanović je kazao da će "u slučaju da se posegne za takvim rešenjem, to biti ne samo jednostran potez, već potez koji duboko narušava stabilnost Kosova i Metohije i regiona".

On je kazao da mogućnost za takav potez postoji, jer prištinske vlasti to najavljuju već duže vreme, a da Beograd sporazum tumači tako da treba da ostane na snazi dok se ne postigne dogovor dve strane.

Stefanović je naglasio da je u ovoj situaciji važno da se sačuvaju ne samo mir i jedinstvo, veći i puna koordinacija između države i njenih građana, "da se ne naseda na provokacije i da se na miran način štite legitimni nacionalni interesi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: