Eštonova: Nastaviti dijalog BG-PR

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je poručila da Beograd i Priština treba da nastave dijalog radi unapređenja života građana.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

20:12

Default images

Eštonova se danas sastala s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

U saopštenju nakon sastanka, Eštonova je ocenila da je dogovor dve strane o carinskom pečatu ključan jer se njime rešava problem trgovinskog embarga.

Eštonova je istakla da sada treba nastaviti razgovore radi pronalaska "pragmatičnih rešenja" za ostale probleme.

"To (dogovor o carinskom pečatu) je značajan korak ka poboljšanju odnosa u regionu i obezbeđivanju slobode protoka robe i ja očekujem primenu dogovora", rekla je Eštonova govoreći o dogovoru Beograda i Prištine o carinskom pečatu, koji je postignut 2. septembra.

Eštonova je saopštila i da se sa Jahjagom saglasila da je na Kosovu važno pojačati saradnju sa svim zajednicama i civilnim sektorom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je, kako je navedeno, izrazila snažnu podršku radu misije Euleks na Kosovu i sa Jahjagom razgovarala o budućnosti te misije kada kosovske institucije ojačaju.

"Evropske institucije su odlučne da rade na jačanju odnosa (s Kosovom). Postoje izazovi na koje mora biti odgovoreno i mi to možemo učiniti kroz saradnju", rekla je Eštonova u saopštenju i pozvala Jahjagu da Kosovo nastavi reforme koje će ga približiti Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: