Vikiliks: Toma napustio SRS zbog DS

Prema depeši objavljenoj na Vikiliksu iz novembra 2008, Miodrag Rakić, savetnik predsednika Tadića, dobio je zadatak da ohrabri Nikolića da se udalji od SRS.

Izvor: Blic

Utorak, 06.09.2011.

20:00

Default images

Prema Rakiću, nova stranka bi bila baza za unapređenje Srbije.

Posle septembarskog rascepa u SRS, došlo je do prestrojavanja i borbe kako bi se stranke definisale kao alternative predsedniku Tadiću i njegovoj dominantnoj DS, piše u depeši.

Dok bivši radikal Tomislav Nikolić, sada na čelu SNS, tvrdi da cilja na politički centar sa proevropskom retorikom, SRS nastavlja sa ultranacionalističkom retorikom i taktikom. Dok, po rečima američkog ambasadora Kamerona Mantera, proevropska retorika SNS i SPO ohrabruje, on i dalje očekuje više dokaza o proevropskoj političkoj volji na političkoj desnici.

Manter navodi da njegovi kontakti sa medijima navode da se Rakić aktivno zalagao za održavanje osnivačkog kongresa SNS 21. oktobra. Nikolić je javno demantovao spekulacije da će naprednjaci ući u koaliciju sa DS, ali je bio oprezan i nije isključio postizborni scenario.

Koštunica i Nikolić hteli da proglase okupaciju Kosova

Većina stranaka i političkih lidera oštro je reagovala na izjavu zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da su se on i Koštunica saglasili s tim da se proglasi okupacija Kosova u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost i “da će koristiti sva raspoloživa sredstva” za odbranu teritorije.

U zaključku ambasadora Mura 16. februara 2006. stoji da je reč o poziranju Nikolića i radikala, koje je postojalo i ranije. Radikali i socijalisti traže političku dobit od kosovskog pitanja i nastavljaju da pritiskaju Demokratsku stranku kao slabiju kada je reč o patriotskim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: