IZuS: Ugrožena islamska veronauka

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio od premijera Mirka Cvetkovića da zaustavi dalje ugrožavanje prava muslimanske dece na veronauku.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

18:17

Default images

To bi moglo ugroziti stabilnost Sandžaka, navodi Mešihat, kojim rukovodi muftija Muamer Zukorlić.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Sabora te verske zajednice Hajro Tutić, navodi se da postoji "bojazan da bi nastavak dosadašnjeg ponašanja državnih organa mogao izazvati masovne reakcije koje bi ugrozile stabilnost ovog prostora".

"S obzirom na to da se nalazimo na početku ove školske godine, od Vas tražimo da, u skladu sa Ustavom i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, poduzmete neophodne mere kako bi se ova nepravda ispravila i zaustavilo dalje ugrožavanje prava muslimanske dece na veronauku", naveo je Tutić.

U opširnom saopštenju Tutić podseća da se veronauka u sandžačkim školama učila bez problema sve do, kako je rekao, napada na Islamsku zajednicu u Srbiji, početkom oktobra 2007. godine.

"Ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice očito je imalo za cilj da zaustavi vrlo zapažen razvoj versko-prosvetnog života muslimana u Srbiji", naveo je Tutić i dodao da je od tog trenutka islamska veronaukla na udaru resornih ministarstava zaduženih za obezbeđivanje uslova za neometano odvijanje veronauke.

Za, kako je rekao, ugrožavanje islamske veronauke, Tutić je okrivio ministarstva dijapore i vera i nauke i prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: