"Hag presudom Perišiću osudio i VJ"

27 godina zatvora kazne za Momčila Perišića je i simbolična osuda uloge Vojske Jugoslavije u ratu u BIH, kaže Saša Obradović, pravni zastupnik Srbije pred MSP.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

16:59

Default images

Obradović za B92 kaže da je današnja presuda Haškog tribunala, prva presuda tog suda koja govori o ulozi države Srbije u zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

"General Perišić je bio optužen kao načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije za oficijelno postupanje po ovlašćenjima koja je tada imao. Zato se ova presuda ne odnosi samo na njega", kaže Obradović.

"To i jedna simbolična osuda Vojske Jugoslavije za ulogu koju je imala u tom periodu od 1993-1995. godine", navodi u izjavi za B92 Saša Obradović.

Pravni zastupnik Srbije smatra da ipak ova presuda, u kojoj se navodi da je Perišić bio čovek politike Beograda u to vreme, ne može uticati na reviziju postpuka koji je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu vođen protiv Srbije po tužbi Bosne.

"Po mom mišljenju sigurno ne, jer danas nismo imali priliku da čujemo neku novu činjenicu. Naravno trebalo bi pročitati celu presudu, mi smo danas imali tek njen sažetak. A da bi uopšte došlo do revizije neke pravosnažne presude pred MSP, potrebno je da se otkrije neka nova činjenica koja u vreme kada je MSP odlučivao o tom slučaju nije bila poznata ni sudu ni BiH, i to ne zbog nepažnje BIH, i plus da je ta nova činjenica odlučujuća za ishod postupka", isitče Saša Obradović.
Momèilo Perišiæ u sudnici Haškog tribunala (Beta)
On smatra da za MSP nije dovoljno ni to što se u haškoj presudi Perišiću navodi i nivo odgovornosti vlasti u Beogradu, pomaganje i podržavanje Vojske Republike Srpske mesecima posle saznanja o zločinima koji su se dogodili u Bosni.

"MSP je bio svestan svega toga, ali te činjenice same po sebi nisu bile dovoljne da bi se odgovornost države u međunarodnim odnosima mogla uspostaviti. Haški sud ne samo da je potvrdio stavove MSP, današnjom presudom Perišiću, već je našao i to da Momčilo Perišić kao načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije nije imao efektivnu kontrolu nad Vojskom Republike Srpske i to je važno istaći", kaže pravni zastupnik Srbije Saša Obradović. Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića Haški tribunal je osudio danas na 27 godina zatvora. Perišić je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95, ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i za raketne napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995. Proglašen je krivim po osnovu individualne odgovornosti za navedene zločine, to jest nije dokazano da je imao efektivnu komandnu odgovornost nad vojskom Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: