CG: Srpski jezik se vraća u škole?

Nakon posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea i upozorenja iz EU, u vladajućoj DPS razmišljaju da vrate srpski jezik u nastavni program.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.08.2011.

22:47

Default images

Na pregovaračkom stolu predstavnika vlasti i opozicije, DPS će najvjerovatnije dati ponudu kojom se izjednačavaju crnogorski i srpski jezik u obrazovnom sistemu, piše list pozivajući se sagovornike iz najuticajnije crnogorske partije na čijem je čelu bivši premijer Milo Đukanović.

Početak konsultacija, prema najavama iz Vlade, očekuje se krajem naredne sedmice, što bi, kako piše list, moglo dovesti do “nove političke krize na državnom nivou”, jer se manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija na čijem je čelu predsednik parlamenta Ranko Krivokapić, žestoko protivi vraćanju srpskog jezika u nastavni program.

“Dan” tvrdi da je zvaničnoj Podgorici sa više adresa u Evropskoj uniji stiglo upozorenje da Crna Gora mora poštovati jezičku većinu i da joj ne sme dodeljivati status manjine.

Pitanje srpskog jezika uslov je opozicije za nastavak pregovora o usaglašavanju izbornog zakonodavstva oko kojeg skupština u šest rundi nije uspela da dođe do kompromisa.

Na redu je sedma pregovaračka runda, a, prema očekivanjima predstavnika Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadora Leopolda Maurera, taj proces bi trebalo da se okonča do početka septembra.

Demokratska srpska stranka pozvala je građane da, u slučaju da dogovor opozicije izostane, problem oko jezika radikalizuju bojkotom nastave.

U ovoj političkoj igri ulog je suviše veliki, pa je jasno da su argumenti opozicije neoborivi i razumljiviji i međunarodnim faktorima, posebno posle popisa stanovnistva, smatraju u toj stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: