Pregled za evro - nerealan

Ministarstvo zdravlja kao ni RZZO nisu dobili zvaničnu ponudu po kojoj bi pacijenti u privatnim lekarskim ordinacijama mogli da se pregledaju za jedan evro

Izvor: B92

Petak, 12.08.2011.

22:30

Default images

Ponudu je prošle nedelje uputio predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadži Tanović.

Sa druge strane, doktor Hadži Tanović tvrdi da je tražio sastanak sa ministrom zdravlja, ali da još nije dobio nikakav odgovor, dok je sastanak sa direktorom RZZO ugovoren za utorak.

Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović kaže za naš list da privatnici imaju pravo da ponude cenu koju hoće, a da će Ministarstvo analizirati svaki predlog koji bude zvanično dostavljen.

"O ponudi za preglede po jedan evro obavešteni smo iz medija, ali pitanje je koliko bi takva vrsta prakse bila održiva u privatnom sektoru", kaže Pavlović. Kao primer ona navodi cene pregleda na magnetnoj rezonanci, za koje je lista čekanja duga.

"U državnim ustanovama pregled na magnetnoj rezonanci košta od 3.635 do 13.120 dinara, u zavisnosti od toga da li se koriste filmovi ili ne, i koja je vrsta pregleda. Cene u privatnoj praksi su još veće i kreću se od 11.000 do 15.000 dinara. Na koji način će oni to pokriti sa jednim evrom", pita se Pavlović.

Ona dodaje da je Srbija na predzadnjem mestu u Evropi po izdvajanju za zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika i da su u odnosu na visinu izdvajanja, cene osnovnih, kao i pregleda kod specijalista, niske.

Prema Hadži-Tanovićevom predlogu osnovni pregledi pacijenata bi se plaćali iz iz Fonda za zdravstveno osiguranje po ceni od jedan evro, a omogućili bi, pre svega, smanjenje liste čekanja na određene zdravstvene usluge, rasterećenje državnih ustanova i smanjenje korupcije u zdravstvu.

"Mi želimo da uđemo u sistem i da pomognemo pacijentu. Ne razumem zabrinutost Ministarstva zdravlja o tome kako ćemo finansijski izdržati. To je na nama kao poslodavcima da utvrdimo, a cena pregleda nema veze sa platama lekara, kako su negde pogrešno navodili. Liste čekanja u državnim ustanovama su ogromne, a privatni sektor ima slobodne kapacitete. Mi smo dali predlog, a do zajedničkog dogovora možemo da dođemo u razgovoru sa ministrom", kaže Hadži Tanović, dodajući da je sastanak sa direktorom RZZO već dogovoren za naredni utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: