Oslo:Komisija ispituje "crni petak"

Norveške vlasti su tri nedelje nakon napada Andersa Brejvika formirale komisiju koja će ispitivati događaje koji su se desili 22. jula, kada je umrlo 77 ljudi.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.08.2011.

17:25

Default images

Komisija od 10 članova zadužena je da pažljivo ispita napade i proceni kako je na njih reagovano.

Mnoge kritike su se uglavnom odnosile na to da je policija mogla brže da deluje i uhapsi Andersa Beringa Brejvika, koji je tog "crnog petka" ubio 77 ljudi.

"Potreban nam je pregled svega što je dobro urađeno, ali i svega što nije dobro urađeno, otvoreno i bez ulepšavanja", rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg, ističući da je važno odgovoriti na pitanje šta se i zašto dogodilo, kako za pojedince, tako i za čitavu zemlju.

"Cilj je da se ovakvo nešto nikada ne ponovi. Cilj je veća bezbednost", kazao je Stoltenberg.

Advokat Aleksandra Beh Gjerv će biti na čelu komisije koju će, između ostalih, činiti dva bivša policajca, jedan bivši šef obaveštajne službe, jedan lekar i jedan stručnjak za terorizam.

Komisija će početi sa radom odmah, a izveštaj bi trebalo da sačini u roku od godinu dana, javila je agencija Frans pres.

Na dan napada najpre u centru Osla, gde je u podmetnutoj eksploziji ubijeno osmoro ljudi, a zatim na ostrvu Utoja, gde je u pucnjavi Brejvik ubio 69 ljudi, većinom tinejdžera, policiji je trebalo više od sat vremena da odgovori na očajničke pozive prestrašenih ljudi i uhapsi ubicu.

Brejvik je priznao odgovornost za oba napada, tvrdeći da su oni izvedeni u sklopu "krstaškog rata" protiv "muslimanske invazije" i multikulturalizma u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: