Vikiliks: Italija plaćala talibane?

SAD su svojevremeno izrazile zabrinutost Italiji povodom tvrdnji da je ta zemlja plaćala talibanima da ne napadaju njene vojnike u Avganistanu.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.08.2011.

16:17

Default images

Ovo pokazuju tajne diplomatske depeše koje je obelodanio Vikiliks.

SAD su bile toliko zabrinute povodom tih tvrdnji da je tadašnji ambasador SAD u Rimu to predočio italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, navodi italijanski list "Espreso", pozivajući se na diplomatske tajne depeše iz 2008. godine koje je objavio Vikiliks.

Italija je iste godine demantovala da je talibanima i drugim pobunjenicima plaćala novac u zamenu za zaštitu u oblasti Avganistana, gde je 10 francuskih vojnika poginulo u zasedi februara 2008. godine, ubrzo nakon što su je preuzeli od italijanskih snaga, preneo je AFP.

U poruci koju je prosledio u Vašington ambasador Ronald Spolji i u kojoj je pozdravio odluku Italije da pošalje u zapadni Avganistan svoje snage u okviru ISAF-a, piše da je "nažalost, značaj njihovog učešća potkopan rastućom reputacijom Italijana da izbegavaju borbe i plaćaju otkupe i zaštitu".

"Ta reputacija je bazirana delom na glasinama, delom na obaveštajnim podacima koje nismo mogli u potpunosti da ustanovimo", naveo je ambasador Spolji.

"Bila to istina ili ne, ostaje činjenica da je Italija u Avganistanu izgubila 12 vojnika - što je manje nego većina saveznika sa sličnom odgovornošću", konstatuje se u depeši.

Ambasador je takođe naveo da je to pitanje pokrenuo u razgovoru sa Berluskonijem i da ga je on uverio da mu takve aktivnosti nisu poznate, te da će ih prekinuti, ako pronađe dokaze za tako nešto.

"Espreso" navodi da su SAD ovu temu pokrenule dvaput, u aprilu i u junu 2008. godine.

Italijanska vlada je u oktobru 2009. godine negirala izveštaj "Tajmsa", koji je citirao zapadne vojne izvore, da su italijanske tajne službe platile desetine hiljada dolara talibanima i drugim pobunjenicima u distriktu Sarobi, u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: