"Hadžić nije Šarić da ima milione"

Toma Fila rekao da se Goran Hadžić vratio u Srbiju jer je ostao bez novca. U četvrtak i petak će moći da vidi porodicu, a put u Hag je moguć već od subote.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

19:16

Default images

On je u Debati B92 rekao da je tok hapšenja bio korektan, "Hadžić nije čak ni pokisao".

"Pitanje žalbe je egzibicionizam, nećemo se time služiti, jasno je da je u pitanju Hadžić i da je uhapšen", rekao je Fila.

"Imamo obećanje sudije da će Hadžić prvo videti porodicu, sudija je dozvolio da se to odvija u četvrtak i petak, a posle petka, od vikenda je moguć njegov transfer u Haški tribunal", rekao je Fila.

Fila je ponovio da je Hadžić bio u inostranstvu, ali da neće da pruži informaciju o kojoj lokaciji se radi.

On je odbacio kao netačna nagađanja o velikoj svoti novca kojim je Hadžić raspolagao, posle informacije da su mu ušli u trag kada je pokušao da proda Modiljanijevu sliku.

Fila je rekao da se Hadžić vratio zbog nedostatka novca. "Rusija, Belorusija, bilo gde, svugde je potreban novac. Haški optuženici nisu narko dileri kao Šarići da imaju kofere novca", rekao je on. "Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Ne verujem u konstrukciju zajedničkog zločinačkog poduhvata i da je Goran Hadžić deo toga", rekao je Fila o haškoj optužnici protiv Hadžića.

Na pitanje da li je kasno za dogovor Hadžića i haškog tužilaštva, on je rekao da su takvi dogovori bili "unosni" na početku, a da takvi dogovori u obilju dokaza imaju sada malu vrednost.

Advokat Toma Fila Hadžića zastupa u Beogradu. Prema njegovim rečima, Hadžić je tražio da ga on brani ovde, ali ne i pred Haškim tribunalom.

Fila je objasnio da ne bi mogao da ga brani u Hagu zbog sukoba interesa, jer je branio Slavka Dokmanovića, bivšeg predsednika opštine Vukovar pred tim sudom. U specijalnoj emisiji posvećenoj hapšenju Gorana Hadžića, gosti Ljubice Gojgić su bili advokat Toma Fila, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, Dušan Ignjatović iz kancelarije za saradnju sa Tribunalom i novinari Filip Švarm i Drago Hedl, a specijalnu izjavu je dao i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

Snimak emisije možete pogledati ovde:

Vekarić: Uhapšen između Inđije i Novog Sada

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao u Debati B92 da se do bezbednosne procene neće znati tačan momenat transfera, ali očekuje i on da će ovo biti jedno od najbržih isporučenja od momenta hapšenja do transfera u Hag.

Vekarić je rekao da je lokacija hapšenja put između Inđije i Novog Sada, na delu u šumi, što je nekoliko kilometara od manastira Krušedol, zbog čega nema mesta insinuacijama o lokalitetima manastira, ili vojnog objekta.

"Ne mogu da kažem da li je osmatran manastir Krušedol, to su operativni podaci", rekao je on.

Vekarić je komentarisao i navode da je haški begunac imao grupu saradnika koji su mu putem medija slali upozorenje da se sprema njegovo hapšenje, sa konstatacijom da ne zna odakle je procurila informacija.

Švarm: Hadžić nije bio "golub mira"

Filip Švarm, odgovorni urednik "Vremena", izjavio je u emisiji da reč Gorana Hadžića možda nije bila bitna kao reč Željka Ražnatovića Arkana u istočnoj Slavoniji, ali se za mnoge stvari i te kako pitao, i da ne može da se kaže da je Hadžić bio neki "mirovni golub".

Tokom razgovora o značaju Hadžićevog izručenja Haškom tribunalu, novinar hrvatskog "Jutarnjeg lista" Drago Hedl podseća da je važno što će pitanje Vukovara biti ponovo aktuelno, posle nezadovoljstva koje je u hrvatskoj javnosti izazvalo oslobađanje Šljivančanina.

"On je čak posećivao logore i čak se ponašao islednički. Lako će se dokazati da je tokom najvećeg zločina u Ovčari on bio i fizički prisutan, tada će se videti da je njegova uloga bila veća, a da nije bio mali čamac."

Srbija nema razloga da strahuje od dolaska Hadžića u Haški tribunal, prema oceni Dušana Ignjatovića iz Kancelarije za saradnju sa Tribunalom.

On naglašava da to ne znači i kraj saradnje sa tim sudom.

"Saradnja sa Tribunalom se ne završava, ostaje tehnički deo koji treba završiti, najvažnije je ipak bilo pronalaženje osuđenika u bekstvu i izručenja", rekao je on.

Podsetimo se izjave Gorana Hadžića nakon pada Vukovara 1991: Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: