Hadžić se dugo krio u inostranstvu?

Toma Fila, advokat haškog optuženika Gorana Hadžića, rekao je ispred Specijalnog suda u Beogradu da se Hadžić veliki deo vremena krio van zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

15:58

Default images

"On se krio sedam godina. Kako i gde, to je na nadležnim organima da utvrde", rekao je Fila.

Beogradski advokat tvrdi da njegov klijent nije imao kod sebe nikakva dokumenta, niti je bio naoružan.

Međutim, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je ranije izjavio da je Hadžić imao lažna dokumenta, da je bio naoružan, ali da prilikom hapšenja nije pružao otpor.

Toma Fila je dodao i da je njegov klijent "malo bolestan", ali da se dobro oseća. Ujedno je naveo i da je Goran Hadžić uhapšen jutros u 8.40 sati, a ne u 8.24, kako su to saopštili zvaničnici.

Goran Hadžić na saslušanju nije osporavao svoj identitet i primio je optužnicu Haškog tribunala, ali nije želeo da se izjašnjava o njenim navodima, rekao je danas njegov branilac Toma Fila, koji je prisustvovao saslušanju.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je danas rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorana Hadžića Haškom tribunalu.
Arhivska fotografija iz ratnih dana (FoNet)
Poslednji haški optuženik, koji je danas uhapšen, biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji, pošto ima pravo da u roku od tri dana uloži žalbu na to rešenje.

Fila je rekao da se neće žaliti, jer to ionako nema efekta.

Fila, koji je kazao da neće braniti Hadžića preg Haškim tribunalnom, nije mogao da kaže kada će Hadžić biti izručen Hagu, ali smatra da će pravosudni organi sačekati da istekne žalbeni rok.

On je dodao da je istražni sudija Milan Dilparić odobrio da sutra ili prekosutra Hadžića poseti porodica.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene, pošto je sud utvrdio Hadžićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Hadžić: Nikad nisam bio siromašniji

Saslušanje u Specijalnom sudu u Beogradu trajalo je jedan sat, u prisustvu advokata Tome File i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Tom prilikom mu je uručena optužnica, koju je primio bez problema.

Goran Hadžić je bio veoma kooperativan, na početku saslušanja se predstavio kao ekonomista. Predstavio se pravim imenom, posle čega su mu uzeti otisci prstiju.

Hadžić je na saslušanju rekao da je njegovo materijalno stanje loše i da nikad nije imao manje para nego sad.
(Beta)
Kako prenose beogradski mediji, Goran Hadžić je na kraju saslušanju rekao: "Ne moram da budem košarkaš da bih video da je lopta prošla kroz obruč".

Tražio je da vidi porodicu, što mu je sudija Milan Dilparić i odobrio.

Hadžić je u sivoj majici kratkih rukava sproveden u pratnji policije do sudnice broj 3, u kojoj je obavljeno saslušanje.

Hadžić baš mnogo i ne liči na čoveka sa fotografija koje su svih ovih godina objavljivali mediji - nema bradu, proćelav je, ima brkove i bradu od tri dana.

Hadžić je posle saslušanja smešten u pritvorsku jedinicu u kojoj su pred izručenje Haškom tribunalu boravili i Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine uhapšen je rano jutros u blizini Krušedola. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: