Hadžić ispunio uslove za Hag

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorana Hadžića Haškom tribunalu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.07.2011.

13:08

Default images

Poslednji haški optuženik biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvoru u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Njegov branilac Toma Fila kaže da Hadžić može da uloži žalbu na rešenje u roku od tri dana, ali on je rekao da to neće učiniti, pošto smatra da "neće imati efekta".

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Hadžićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Pravosudni organi sačekaće tri dana, koliko je predviđeno za žalbu haškog optuženika Gorana Hadžića na rešenje o izručenju i u naredna tri dana ništa se dramatično neće dešavati, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić kaže da od danas teku svi rokovi za izručenje i da očekuje da će se postupak završiti vrlo brzo.
Privoðenje Hadžiæa na saslušanje
Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije, a sprovodi ga policija.

Hadžić bi mogao da bude izručen Tribunalu za manje od sedam dana, rekao je ranije beogradski advokat Toma Fila.
Privoðenje Hadžiæa na saslušanje
Fila je objasnio da ne bi mogao da ga brani u Hagu zbog sukoba interesa, jer je branio Slavka Dokmanovića, bivšeg predsednika opštine Vukovar, pred tim sudom.
Privoðenje Hadžiæa na saslušanje
Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine uhapšen je rano jutros u blizini Krušedola. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Hag spreman za Hadžića

Haški tribunal je u komunikaciji sa predstavnicima srpskih vlasti i priprema se za prebacivanje Gorana Hadžića i njegovo prihvatanje u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, u Sheveningenu, izjavila je portparolka haškog suda Nerma Jelačić.

"Poznato je da postoji odre]ena pravna procedura, koju srpske vlasti moraju slediti pre nego što ga i fizički predaju u našu nadležnost, tako da očekujemo da će konačna odluka biti doneta u roku od nekoliko dana", rekla je ona.

Jelačićeva je dodala da se Tribunal priprema da prihvati Gorana Hadžića u pritvorskoj jedinici, kao i za imenovanje sudskog veća, tj. dežurnog sudije pred kojim će se Hadžić izjasniti o krivici, vrlo brzo nakon što bude prebačen u Haški tribunal.

Ona je navela da je Goran Hadžić poslednji optuženi, od 161 osobe, za kojima je Haški tribunal tragao u poslednjih 18 godina od dana kada je formiran.

"Njegovo hapšenje je veliki korak za Tribunal, koji, kako je poznato, polako privodi svoj rad kraju", rekla je Jelačićeva i dodala da je "Hadžićevo hapšenje potvrdilo činjenicu da će Tribunal uspešno završiti svoj mandat, u skladu sa onim što im je dato kao zadatak od strane me]unarodne zajednice, tj. Saveta bezbednosti UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: