Ban Ki Mun dobio drugi mandat

Generalna skupština UN jednoglasno je odlučila da generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki Munu poveri još jedan petogodišnji mandat.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

22:09

Default images

Pročitana je rezolucija koju je usvojio SB UN, a kojom se Generalnoj skupštini preporučuje da Ban Ki Mun dobije drugi mandat.

Pošto je predsednik Saveta bezbednosti pročitao preporuku tog tela UN, predsednik Generalne skupštine Jozef Dajs je pozvao predstavnike 192 države članice svetske organizacije da taj izbor potvrde aklamacijom, tako da se o izboru nije ni glasalo.

Dajs je, čestitajući Banu, rekao da njegov zadatak neće biti lak, ali da će mu drugi mandat omogućiti da još više radi na ostvarenju ciljeva UN.

O dosadašnjem uspešnom radu generalnog sekretara govorili su predstavnici regionalnih grupacija u UN.

Ban Ki-mun je na čelu UN od 1. januara 2007, a prvi mandat mu ističe 31. decembra ove godine. Prema pravilima svetske organizacije, o prvom čoveku UN odluku donosi Generalna skupština, na predlog Saveta bezbednosti.

Ban Ki-mun, bivši šef diplomatije Južne Koreje, osmi je generalni sekretar UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: