Politika "odlučuje" o obrazovanju

Obrazovanje tokom prošle decenije bilo je zavisno od aktuelnog političkog i društvenog konteksta ocenili su istraživača Instituta za pedagoška istraživanje.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

20:09

Default images

Prema oceni autora projekta "Predstave o obrazovnim promenama u Srbiji" promene u u obaveznom obrazovanju su se dogodile tri puta od 2000. godine.

Promene su bile najpre posle održanih parlamentarnih izbora i promenama u izvršnoj vlasti.

Sva tri perioda obrazovne politike, kao svoj ključni instrument, ima svoju verziju Zakona o osnovama sisteme obrazovanja i vaspitanja, navodi se u izveštaju.

Autori u svom projektu citiraju i studiju UNICEF, koja navodi da se u školama u Srbiji primenjuju tradicionalne metode nastave i učenja, odnosno prezentovanje gradiva, podsticanje memorizacije, umesto razumevanja gradiva.

Direktor Instituta za pedagoška istraživanja Jasmina Šefer rekla je da su autori, u studiji "Predstave o obrazovnim promenama u Srbiji", naveli četiri scenarija u obrazovnoj politici - "Odgovorno vođenje promena", "Nastavnik kao ugledni profesionalac", "Škola koja neguje izuzetnost" i "Škola po meri deteta".

Učesnici u istraživanju, rekla je ona, istakli su da su ovo poželjni scenariji u obrazovnoj politici, ali da su teško ostvarivi.

Institut se već 50 godina bavi istraživanjem oblasti obrazovanja i mogao bi da doprinese i pomogne donosiocima odluka, rekla je Šefer.

Projekat su osmislili i realizovali istraživači Milja Vujačić, Jelena Pavlović, Dejan Stanković, Vladimir Džinović, Ivana Đerić, Rajka Đević, Sonja Anđelković i Milica Marušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: