Kusturica pravi grad u čast Andriću

Prema zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice, u Višegradu će biti izgrađen grad u čast pisca Ive Andrića.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

16:30

Default images

Za četiri godine Višegrad će dobiti novo kameno gradsko jezgro, a nobelovac spomen kuću kakvu zaslužuje, objasnio je Kusturica na predstavljanju projekta.

Višegrad će dobiti pozorište, bioskop, novu glavnu ulicu i gradsku kuću, hotel, oživeće se stari zanati. Sve to kroz projekat Emira Kusturice "Kamengrad", kojim autor želi da da Višegradu ono što mu istorija nije dozvolila - srce.

"Užasno je važno da ovaj grad u kamenu bude oličenje duha Andrićeve literature. Kada pogledate danas Višegrad on ima sve samo ne ono najvažnije, srce iz kog se grad generiše", rekao je reditelj Emir Kusturica

Milorad Dodik očekuje da se uloženih 12 miliona evra, koliko će 17.500 metara kvadratnih koštati Republiku Srpsku, vrati kroz turizam.

"Mi računamo 200 - 300 hiljada poseta što govori da grad dobija i ekonomski i socijalni značaj, naravno o kulturnom značaju da ne govorim.", kaže predsednik RS Milorad Dodik.

Iako očekuje da će njegov neimarski poduhvat u Višegradu biti dočekan kritikama u rodnom Sarajevu, Kusturica ipak misli i da će biti i onih koji će na Kamengrad gledati blagonaklono.

"Ja mislim da većina koja je od te manjine proizvedena kao neprijateljska protiv mene ona zna da je to dobro i koliko čujem i koliko mi ljudi kažu oni nisu uopšte protiv toga", rekao je Kusturica, autor projekta Kamengrad.

Da li je Emir Kusturica privilegovan kada je dobio priliku da se prema njegovom projektu izgradi ceo jedan grad?

Dodik: "Imate sto mesta na svetu koja bi dočekala Emira Kusturicu i dali mu daleko više nego što dobija ovde."

"Ali to oni vole, na Balkanu se postaje kriv od činjenja, a ne od nečinjenja", dodao je Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: