Sumnje u vezi sa nabavkom vakcina

SBPOK raspolaže podacima prema kojima je budžet države oštećen za preko milion i po evra tokom postupka nabavke vakcine protiv svinjskog gripa.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

16:04

Default images

Beogradska štampa piše da Specijalno tužilaštvo proverava ove navode. B92 otkriva koje su nelogičnosti pratile nabavljanje te vakcine.

Prilikom otvaranja ponuda za uvoz vakcine protiv gripa A H1N1, u novembru 2009. komisija je za proizvođača izabrala švajcarsku kompaniju "Novartis". Uvoznik je bila "Jugohemija".

Kupljeno je preko 850.000 doza vakcine "Focetria". Cena po komadu je iznosila oko 800 dinara, ili oko 8,5 evra. To znači da je Srbija tada vakcinu platila 6,8 miliona evra. Bilo je brojnih drugih nelogičnosti tokom otvaranja ponuda.

"Nismo dobili ono što predstavlja, kako da kažemo, konkursne uslove, dakle, kriterijume po kojima će se to vršiti i nama je to u sred tog postupka dato u ruke, pogledali smo i videli neke stvari. Na primer, ne može biti važna samo cena, važno je i šta je u pitanju, koji proizvod, njegov sastav, može biti važna kompletna isporuka, ali je važna i dinamika", kaže Branislav Tiodorović, predsednik Tenderske komisije.

Druga krupna nelogičnost jeste da je sama komisija upoznata sa svojim sastavom tek prilikom otvaranja ponude.

"Prvo, stručni deo komisije - koji činimo ja, koleginica Lončarević i koleginica Markov - je stavio osnovnu primedbu da nije dobio ni rešenje, jer smo mi u samom postupku otvaranja tenderske dokumentacije ili u toku otvaranja tenderske dokumentacije dobili rešenje da smo članovi komisije i da sam ja predsednik komisije", kaže Tiodorović.

Istraga specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal bi trebalo da proveri da li je bilo zloupotreba prilikom nabavke i pokaže da li smo vakcinu mogli manje da platimo. Bilo je i jeftinijih ponuđača. Primera radi, "Beksterova" vakcina je po dozi bila dva evra jeftinija.

Prosta računica pokazuje da je Srbija, uvozom vakcine drugih ponuđača mogla da uštedi najmanje milion i po evra. Sporno je bilo i to što je rok koji je ostavljen ponuđačima za predaju dokumentacije bio svega sedam dana, zbog čega su mnogi od učešća na konkursu odustali.

"Onda smo dobili i poziv iz Ministarstva da idemo na taj tender, međutim, nismo imali još tada kompletnu dokumentaciju, nisu se još znali termin i mogućnosti, za koje količine i kada. Čekao se sertifikat Evropske agencije koji je trebalo da bude dobijen 15. decembra. Ali, naravno, pošto je tender prošao, mi onda nismo ni učestvovali i nismo mogli da utičemo na odluku tendreske komisije", kaže Miladin Vrbaški, bivši direktor "Sanofi Aventis".

Tadašnje obrazloženje dato medijima jeste da je "Novartis" pobedio jer je jedini ispunjavao sve konkursne uslove. Ove navode nije bilo moguće proveriti. B92 i narednih dana nastavlja da istražuje način na koji je vakcina protiv svinjskog gripa uvežena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: