Rusija šalje izaslanika u Libiju

Moskva će poslati "specijalnog izaslanika" u Bengazi, uporište pobunjenika na istoku Libije, i u Tripoli, kako bi posredovao u rešavanju sukoba u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

18:58

Default images

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev najavio je to u Rimu tokom sastanka s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Sastanak je održan u okviru svečanog obeležavanja 150. godišnjice ujedinjenja Italije, kojem je prisustvovalo oko 80 stranih delegacija, među kojima oko 30 šefova država ili vlada.

Tokom susreta, trojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo povodom slaganja po pitanju rešavanja sukoba u Libiji, podsetivši na jednoglasno izražen poziv libijskom lideru da napusti vlast, prošle nedelje u Dovilu na samitu G8.

Medvedev je prethodno pozvao na pregovore radi rešavanja sukoba u Libiji.

"Želeli bismo da se problem reši pregovorima, a ne vojnim sredstvima", rekao je on novinarima, dodavši ipak da će "to biti veoma teško".

Novi stav Rusije, izražen u Dovilu na skupu G8, pozdravio je i libijski opozicioni Prelazni nacionalni savet.

Uprkos sankcijama i međunarodnim pritiscima, Gadafi i dalje odbija da napusti vlast, a protesti koji su izbili 15. februara zaoštravaju se. U sukobima sa vladinim snagama, prema podacima UN, do sada je poginulo između 10.000 i 15.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: