Bez političkog progona kod Sanadera

Hrvatski ministar Tomislav Karamarko odbacio je optužbe bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se krši pravo na odbranu i prejudicira njegova krivica za korupciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

17:32

Default images

Karamarko navodi da je poznat fenomen da ljudi koji su pod krivičnom prijavom pokušavaju sebe da prikažu kao žrtve političkog progona.

Sanader je iz austrijskog pritvora, preko advokata Gorana Suića, uputio pismo čelnicima Evropske unije, državnim funkcionerima Hrvatske, predsednicima hrvatskih političkih stranaka i pojedinim ambasadorima u Hrvatskoj.

Između ostalih, pismo je primio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Na pitanje novinara da li je normalno da policija istražuje samu sebe, odnosno direktora policije Olivera Grbića, koga je bivši potpredsednik vlade Damir Polančec optužio da je sugerisao pisanje anonimnih prijava protiv opozicionih političara, Karamarko je odgovorio potvrdno.

"To je jako normalno, jer postoji odeljenje za unutrašnju kontrolu u MUP-u koje obrađuje ne samo Grbića nego stotine policajaca kad postoji sumnja da su se ogrešili o pravila službe ili čak zakon", dodao je Karamarko.

On je rekao da je unutrašnja kontola MUP-a obavila razgovor s Grbićem i da će ispitati još neke druge elemente i okolnosti, o čemu će biti obavešteno tužilaštvo.

Hrvatski ministar policije ranije je već podržao direktora policije koji tvrdi da Polančec želi destabilizaciju policije.

I premijerka Jadranka Kosor izjavila je da direktor policije Oliver Grbić uživa njeno poverenje, dok predsednik Ivo Josipović traži istragu optužbi koje smatra veoma ozbiljnim.

Zbog toga je pre dva dana održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost s koje je upućena podška borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i poziv nadležnim telima da u okviru svoje nadležnosti provere navodne zloupotrebe krivično-pravnog sistema.

Ivo Sanader je uhapšen u Austriji 10. decembra prošle godine. Optužnica hrvatskog tužilaštva ga tereti za zloupotrebe položaja i ovlašćenja i za pranje 20,7 miliona kuna (2,8 miliona evra).

Sanader je među optuženima za izvlačenje desetina miliona kuna iz hrvatskih državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme "Fimi-media", po kojoj je afera i dobila ime.

Hrvatsko tužilaštvo je protiv njega pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hipo banke od najmanje 3,5 miliona kuna. #related { border-top:2px solid #D5D5D5; padding:0; margin:0 0 10px 0; float:left; } #related h4 { font-size:10px; color:#7F7F7F; text-transform:uppercase; margin:0; padding:0; } #related ul { float:left; } #related ul li { float:left; width:288px; margin:0 10px 0; padding:0 0 0 12px; background:url('http://b92s.net/v4/img/li-bg.gif') no-repeat scroll 3px 10px; }

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: