Hrvatska: Poseta pape i politika

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor poželela je danas, na početku sednice Vlade, dobrodošlicu papi Benediktu XVI, koji u Hrvatsku dolazi sledećeg vikenda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.06.2011.

17:39

Default images

Premijerka je istakla da je reč o poseti kojom se podržava završetak hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

"Sveti oče, dobro nam došao", rekla je premijerka, koja je izrazila uverenje da će poseta Benedikta XVI 4. i 5. juna podstaći Hrvatsku da bude društvo mira, tolerancije i prosperiteta.

Ona je ocenila da je to poseta osvedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskog naroda, podsetivši na, kako je rekla, presudnu ulogu Vatikana u priznanju nezavisnosti Hrvatske pre 20 godina.

Poseta Benedikta XVI Hrvatskoj osim verske dobija i političku dimenziju, posebno nakon što se u javnosti pojavila informacija da vođa opozicije i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović neće doći na susret s papom, što je on kasnije demantovao.

U priču se uključio i bivši predsednik Stjepan Mesić, koji od Hrvatske biskupske konferencije nije dobio poziv za susret Benedikta XVI s oko 700 predstavnika javnog i političkog života, gde će, kako se ocenjuje, papa uputiti i svoju najvažniju poruku.

Mesić je potvrdio da ga je papski nuncij Mario Roberto Kasari pozvao i izvinio mu se što nije dobio poziv za susret s papom, te mu predložio odvojen susret u kabinetu predsednika Ive Josipovića.

Bivši hrvatski predsednik odbio je, međutim, taj poziv, optužujući hrvatske biskupe, s kojima je često polemisao u javnosti, da Hrvatsku biuskupsku konferenciju pretvaraju u politički klub.

Troškovi i bezbednost

Pojedini mediji takođe kritikuju vlast zbog visokih troškova papinog boravka u Hrvatskoj koji su procenjeni između 12 i 14 miliona kuna, ali i jake mere bezbednosti koje se sprovode zbog papinog dolaska.

Tokom njegove posete u gradu će vladati poseban režim saobraćaja i parkiranja, a policija je pozvala građane da obrate pažnju na sve sumnjive osobe ili pakete, o čemu treba da obaveste policiju.

Građanima koji žive na trasama kojima će prolaziti povorka s papom ili na mestima na kojima je predviđeno obraćanje pape savetovano je da ne otvaraju prozore, niti izlaze na balkone, što deo javnosti smatra kršenjem ljudskih prava.

Takođe im je poručeno da tokom pozdravljanja pape ne bacaju predmete, pa ni cveće.

Prema ocenama pojedinih medija, Zagreb će tokom papine posete biti "zabranjeni grad" budući da će u užem centru grada biti zatvoreno oko 230 trgovina, institucija i ugostiteljskih objekata, a neće raditi ni pijace.

Uz to će biti zatvoreno i 67 poslovnih objekata na Trgu bana Jelačića, a sve terase ugostiteljskih objekata u strogom centru grada biće uklonjene.

Pripreme za predstojeću posetu Benedikta XVI su pri kraju, a radnici na glavnom zagrebačkog Trgu bana Jelačića i na Hipodromu već su postavili velike bine s kojih će se papa u subotu uveče i u nedelju obratiti vernicima.

U odboru za doček ističu da je iz bezbednosnih razloga pregledana čak i unutrašnjost cevi od kojih je rađena bina.

Benedikt XVI prvi put kao papa u Hrvatskoj

Sadašnji papa je već dva puta posetio Hrvatsku, ali u vreme kada je bio kardinal.

Njegov prethodnik Ivan Pavle II Hrvatsku je posetio tri puta, a u Zagrebu se ističe da i poseta Benedikta XVI potvrđuje da Vatikan drži do odnosa s Hrvatskom i Hrvatima.

Po dolasku u Zagreb Benedikt XVI održaće protokolarne susrete s državnim vrhom Hrvatske, koje će moći da snime samo pojedini snimatelji i fotoreporteri. Svi akreditovani novinari neće moći da prate sve događaje, već je određeno koji će moći da budu na kom mestu.

Na bdenju s mladima u subotu uveče na Trgu bana Jelačića organizatori očekuju oko 50.000 mladih, dok se u nedelju ujutro na Hipodromu očekuje više od 300.000 vernika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: