Pripreme za posetu pape Hrvatskoj

Uoči posete pape Benedikta XVI Hrvatskoj sledećeg vikenda, u toj zemlji se sprovode opsežne mere bezbednosti.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.06.2011.

09:13

Default images

Građanima je naloženo da zatvore prozore i da ne borave na svojim terasama tokom papinog prolaska planiranom trasom.

Građani koji se odluče da dođu na Trg Bana Jelačića i zagrebački Hipodrom biće pretresani. Poseta Benedikta XVI ima negativan odjek u delu hrvatske javnosti zbog troškova koji se procenjuju između 12 i 14 miliona evra. Zato su pojedine nevladine organizacije najavile proteste.

Pod jakom suncem, radnici na Hipodromu su u akciji. Poštede nema, jer pozornica mora biti spremna za tri dana. Taj prostor se več polako puni, tu su i mnogobrojni toaleti, a uskoro će niknuti i poljske bolnice u kojima će raditi 500 ljudi.

"To su većinom volonteri, pripadnici crvenog krsta, ali i lekari,medicinske sestre i tehničari koji će u svakom trenutku pružati zaštitu", kaže Ante Zvonimir Golem, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravlja.

Usto, u pripravnosti je i veći broj timova hitne pomoći, u bolnicama su uvedena dvostruka dežurstva, dok će na terenu bit i i sanitarci i epidemiolozi.

A da saobraćaj ne bi bio ometan, već četiri noći preduzeće "Zagrebačke ceste", u saradnji s policijom, zatvaralo je šathove i semaforske ormariće duž trase kojom će se Papa Benedikt XVI kretati, kako bi bio sprečen bilo kakav pokušaj sabotaže.

I dok se još popravljaju rupe na ulicama i završava njihovo asfaltiranje, posao za "pauka" će tek početi, ukoliko bude onih vozača koji se ogluše o obaveštenje koje su svi dobili u poštanskim sandučićima kao i na automobili, a koji se odnose na izmene pravila u saobraćaju tokom papine posete. Zagrebačka policija izvestila je da će u subotu poslepodne biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje za sva vozila, osim za ona s posebnom dozvolom MUP-a, u širem centru grada zbog bdenja koje će papa služiti na Trgu bana Jelačića pred mladim vernicima kojih će, prema očekivanjima, biti oko 50.000.

Oni će u ogradjeni prostor na trgu moći da udju sa ulaznicama, a biće im zabranjeno unošenje alkohola i nošenje zastava i kišobrana, pa će se od kiše koja je najavljena za taj dan moći braniti kabanicama.

U subotu će biti zatvorene i sve prodavnice na trgu i delovima ulica blizu trga, uključujući i glavnu zagrebačku pijacu Dolac, a biće izmenjen i vozni red i linije tramvaja koji saobraćaju tim delom grada.

U nedelju će saobraćaj uz preusmeravanje linija autobusa i tramvaja biti zabranjen u nekoliko ulica oko hipodroma na kome se očekuje 400.000 vernika koji će prisustvovati misi koju će služiti papa. Za brojne autobuse koji dovoze vernike iz svih krajeva zemlje biće obezbedjen i parking. Program na hipodromu počinje u tri časa izjutra i trajaće do iza podneva.

Prema rečima zamenika načelnika zagrebačke policijske uprave Mihaela Varge, poslednjih meseci obavljena je bezbednosna provera oko 10.000 gradjana, oduzeto je oko 1.000 komada oružja i zavareno oko 1.000 šahtova.

Gradjani su zamoljeni da prijave sva sumnjiva lica koja se muvaju oko zgrada na trasi papinog kretanja, kao i da ne bacaju kite cveća po ulicama.

Trzavice zbog pozivnica

Pitanje prisustva susretu pape Benedikta XVI sa istaknutim zvaničnicima Hrvatske postalo je predmet političkih natezanja, pa je već došlo do spora oko pozivnicom za taj susret u Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu, prvog dana papine posete.

Jedan od spornih slučejeva u vezi s pozivnicom za susret pape s istaknutim hrvatskim pojedincima vezan je za šefa opozicione Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića.

Kako tvrde u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Milanoviću je upućen poziv na ime i prezime, kao i drugim političarima, ali u Sabor, a ne u sedište SDP-a.

Po svemu sudeći on se neće sresti sa papom jer se nije akreditovao i niko nije potvrdio njegov dolazak. Milanović je ocenio da do sporne situaciji nije dovela HBK već, kako je indirektno naveo, HDZ.

Drugi sporni slučaj je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić kome HBK nije uputila poziv iako je on kao tadašnji predsednik zvao papu u Hrvatsku.

Mesić je juče rekao da se oko poziva vode nekorektne političke igre i da se HBK pretvara u politički klub koji s misijom crkve nema nikakve veze. On je odbio pokušaj papskog nuncija da se organizuje posebni susret Mesića i pape, rekavši da je "svestan da nuncij pokušava ispraviti grešku HBK i da baš zato ne može prihvatiti takav poziv".

Iz HBK su novinarima izjavili da nisu zvali bivše zvaničnike, pa tako ni Mesića.

Hoće li papa 2013. doći u Srbiju?

Četvrtu posetu rimskog pape Hrvatskoj u poslednjih 17 godina publicista Mirko Đorđević ocenjuje kao posledicu velike zainteresovanosti Vatikana za države sa većinskim katoličkim stanovništvom u istočnoj Evropi i na Balkanu.

Iako je ranije bilo govorkanja o mogućoj papinoj poseti Srbiji, Đorđević je uveren da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti, sigurno ne do obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu.

"Navodno, nisu se stekli uslovi za papinu posetu, tako da trenutno, od te papine posete neman išta. Tim pre što se oglasila i katolička organizacija iz Beča Provalijente, koja je u ime Vatikana procenila da zbog nestabilne situacije u samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a misli se na sve ovo oko vladike Artemija, papa ne želi ni da dođe, iako se takva mogućnost u neko dogledno vreme ne isključuje", ocenjuje Đorđević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: