Italija: 150 godina ujedinjenja

Najviši svetski državnici bili su danas u Rimu gosti Silvija Berluskonija na proslavi 150 godina od ujedinjenja Italije i 65 godina od proglašenja republike.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.06.2011.

08:47

Default images

Glavni deo proslave bila je vojna parada u centru Rima kojoj je prisustvovalo više od 80 stranih delegacija.

Zbog proslave je grad bio pod specijalnim merama bezbednosti.

Brojni šefovi država i visoki državni zvaničnici prisustvuju svečanostima tokom dana – koncertu i večeri u Kvirinalu, sedištu italijanskog predsednika.

Među njima su predsednici Avganistana, Argentine, Izraela, Palestine, Rusije, Turske, potpredsednik SAD Džozef Bajden, njegov kineski kolega Sji Džinping i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kao i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Predsednik Srbije Boris Tadić neće prisustvovati svečanosti u Rimu zato što su italijanske vlasti na skup pozvale i predsednicu Kosova Atifetu Jahjagu.

Inače, u pozadini proslave predviđeni su brojni bilateralni susreti. Najavljivani su sastanci premijera Berluskonija sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, ali i sa Džozefom Bajdenom.

Proslava je izazvala veliko interesovanje Italijana, pa su mnogi stigli iz raznih delova zemlje rano ujutro kako bi zauzeli prve redove i tako uživali u maršu vojnika.

Narod je aplauzima pozdravio predsednika Đorđa Napolitana, dok je premijeru Berluskoniju, čiji je ugled ukaljan brojnim seksualnim i finansijskim skandalima, bilo upućeno nekoliko zvižduka negodovanja.

Zbog povećanih mera bezbednosti na ulicama Rima je bilo oko 2 500 policajaca, dok je vazdušni saobraćaj iznad grada, osim za policijske helikoptere, bio zatvoren.

Berluskoni ne poštuje kraljevski protokol

I prilkom proslave ovako značajnog praznika za Italiju, Silvio Berluskoni je iskoristio priliku da još jednom izrazi svoju neposrednost.

Naime, on je uoči početka parade prišao španskom kralju i uhvatio ga za ruku dok mu se obraćao. Prema protokolu, kraljeve i kraljice ne treba dodirivati niti se sa njima rukovati, osim ako to oni sami ne učine prvi.

Primećeno je da mu je nakon toga predsednik Napolitano nešto rekao i da se Berluskoni vratio do kralja obraćajući mu se ovoga puta bez dodirivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: