Pančevo i Novi Sad sasvim blokirani

Poljoprivrednici nastavili četvrti dan zaredom blokadu puteva po Vojvodini. Pančevo i Novi Sad su pod potpunom blokadom.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2011.

09:13

Default images

Svi glavni prilazni putevi ka Pančevu, iz pravca Beograda, Kovina i Kovačice su blokirani, sa oko 900 do 1.000 traktora.

Samo do raskrsnice na pružnom prelazu za Rafineriju nafte trenutno na putu, iz pravca Beograda, ima oko 200 traktora, dok se na starom putu, u blizini hotela "Tamiš", na drumu nalazi 700 do 800 traktora.

Policija je na pančevačkoj obilaznici obezbedila prohodnost puta koji vodi iz Pančeva prema Rafineriji nafte, Petrohemiji, selima Starčevu, Omoljici, Ivanovu, Banatskom Brestovcu i dalje prema Kovinu i Smederevu.

Zemljoradnici koji učestvuju u blokadi prilaznih saobraćajnica u Penčevu od ponedeljka najavljuju da će se nove grupe seljaka iz Alibunara, Vladimirovca, Bavaništa, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekih južnobanatskih naselja uskoro pridružiti protestu.

Učesnici protesta i policija navode da su poslednji put, na obilaznom putu kojim se iz Beograda ide prema Pančevu, propuštali vozila danas u 11 sati.

Tada su, povremeno, propuštana neka putnička i teretna vozila, dok "čvrsta" blokada na tom putnom pravcu traje od 23 sata sinoć, potvrdili su učesnici protesta i predstavnici saobraćajne policije.

Većina poljoprivrednika - učesnika protesta - odbija da daje izjave za javna glasila, uz obrazloženje da su nezadovoljni time kako mediji prate njihove proteste i predstavljaju ih "negativno".

Zemljoradnik Goran Tomić iz Omoljice je, međutim, izjavio Tanjugu da se protestu poljoprivrednika pridužio od utorka i da će blokada puteva trajati "do kraja" i sve do "konačnog ispunjenja zahteva".

Tomić je rekao da on i drugi učesnici protesta traže da država obezbedi seljacima subvencije po hektaru od 14.000 dinara i da se gornji prag tih davanja poveća na sto hektara, a ne 30 hektara kako je predložilo Ministarstvo poljoprivrede.

Građanima Pančeva, koji najviše trpe zbog blokade i već tri dana nemaju drumski izlaz iz grada, priskočiće u pomoć Železnice Srbije, doduše tek četvrtog dana protesta ratara.

Od danas se uvode četiri vanredna polaska "Beovoza" na relaciji Pančevački most - Vojlovica.

Iz stanice Pančevački most za Vojlovicu vanredni polasci su u 6 sati i 5 minuta i u 15 sati i 10 minuta. Vanredni polasci iz Vojlovice do Pančevačkog mosta planirani su u 7 sati i 7 minuta i u 16 sati i 20 minuta.

Nastavak protesta i u Novom Sadu

U Novom Sadu su nezadovoljni poljoprivrednici traktore parkirali ispred zgrade Vlade Vojvodine i povremeno blokiraju Bulevar MIhaila Pupina. Tamošnji ratari kažu da nije upućen apel da se protest prekine, već da je njima samo rečeno da mogu da odluče da li žele da prekinu protest.

Međutim, kako javlja dopisnik B92, vojvođanski poljoprivrednici kažu da na sinoćnjem sastanku nije odlučeno ništa, to jest da njima ništa novo nije ponuđeno, te da zbog toga ne planiraju da pomere svoje traktore.

Šta je sve blokirano

Za sada su prohodni auto-putevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su blokirani prilazi Šidu.

Blokirani su putni pravci Ruma - Šabac, zatim od Pančeva prema Kovinu, Vršcu i Beloj Crkvi, Nova Pazova - Batajnica, Novi Sad - Zrenjanin, Bečej - Novi Bečej, navela je Likićeva.

Blokiran je putni pravac Sombor - Subotica, Sombor - Kljajićevo - Bačka Topola, Kula - Vrbas, Sombor - Odžaci, Novi Sad - Bačka Palanka, kao i putevi na izlazu iz Zrenjanina.

S druge strane, trenutno je prohodan putni pravac Kikinda - Padej - Čoka - Senta.

Svi magistralni putevi u Vojvodini trenutno su blokirani zbog protesta poljoprivrednika, osim puta Beograd - Novi Sad - Horgoš. Blokirani su putevi u pravcima prema Pančevu, Kikindi, Pančevu, Kovinu i Beloj Crkvi i Zrenjaninski put.

Zbog protesta poljoprivrednika blokiran je međunarodni granični prelaz Tovarnik-Šid izmedu Hrvatske i Srbije.

Granični prelaz je zatvoren do daljeg, a putnici i vozila preusmeravaju se na granični prelaz Ilok, izjavio je agenciji Hina načelnik za granicu hrvatske Vukovarsko-sremske policijske uprave Tomislav Iljić. Prema njegovim rečima, železnički saobraćaj između Tovarnika i Šida se odvija nesmetano.

Poljoprivrednici Srema blokiraju svakog sata po 15 minuta magistralni put Šabac-Ruma, a blokada je postavljena u selu Klenak. To selo nalazi se u neposrednoj blizini mosta na Savi kod Šapca, a sam putni pravac je jedina veza sa auto-putem.

Saobraćaj ka Beogradu iz tog regiona odvija se alternativnim pravcem preko Obrenovca.

Nastavak protesta i apel ministarstva

Predsednik Kluba „100 P plus“ Vojislav Malešev rekao je za Tanjug da su sva poljoprivredna udruženja jedinstvena u stavu da nastave proteste do ispunjenja zahteva.

Sa druge strane, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović očekuje da se poljoprivrednici raziđu i da će shvatiti realnost situacije.

On kaže da je sastanak predstavnika vojvođanskih asocijacija poljoprivrednika i Vlade Srbije završen potpunim konsenzusom da nije moguće doći do rešenja koje će u potpunosti uvažiti želje poljoprivrednika. "To znači da bi izdvojena i ograničena sredstva u budžetu u iznosu od oko 8,6 milijardi dinara bila stavljena na raspolaganje, čim bude usvojena uredba u toj oblasti, najavio je Milovanović", gostujući na TV Pink.

Milovanović je istakao da bi, što se tiče Ministarstva, ta uredba mogla da bude usvojena već danas. Prema njegovim rečima tim sredstvima bi se mogla podržati, ne samo mala gazdinstva, nego i gazdinstva do 30 hektara.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, uprkos tome što Vlada i Ministarstvo poljoprivrede tvrde da u budžetu nema novca za povećanje subvencija, nadležni su ipak pojačali svoju ponudu. Umesto maksimalnih 30 hektara koji se subvencionišu, zemljoradnicima je navodno ponuđeno da to bude 50 hektara, što druga strana nije prihvatila.

Inače, novom uredbom predviđeno je da se broj hektara koji se subvencionišu smanji sa 100 na 10, što je izazvalo ogorčenje vojvođanskih ratara.

Asocijacija: Ratari ne žele da prekinu štrajk

(Tanjug)
U međuvremenu, oglasila se i Asocijacija poljoprivrednika, koja je ranije pozvala da obustave protest i blokade puteva. Ta asocijacija je saopštila da poljoprivrednici nisu poslušali taj apel jer su nezadovoljni ishodom sinoćnih pregovora u Vladi Srbije

"Ljudima smo preneli šta nam je rečeno u ministarstvu i to ih ne zadovoljava. Mi smo ih pozvali da odustanu od protesta, ali oni to ne prihvataju", naveo je predsednik tog udruženja Miroslav Kiš.

On je dodao da na drumovima širom Vojvodine ima puno nervoznih poljoprivrednika sa mehanizacijom i da je zabrinut zbog moguće
eskalacije problema.

"Ispostavilo se, eto, da za jedinu granu koja je proizvodnja u Srbiji nema para u budžetu", rekao je Kiš. Inače, posle sastanka šestočlane delegacije, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da maksimalno što resorno ministarstvo može da uradi je da omogući subvencionisanje u istom iznosu kao i prošle godine. Tada je isplaćivano 14.000 dinara po hektaru, za maksimalno 30 hektara obradive površine po jednom gazdinstvu.

To znači da će oko 90 odsto korisnika ostvariti svoje pravo za celokupnu površinu obrađene zemlje, dok će ostali ostvariti svoje pravo do 30 hektara oranica,objasnio je Milovanović i podsetio da je prošle godine pravo na subvencije iskoristio 74.901 korisnik, a ukupan broj poljoprivrednika sa obrađenih do 30 hektara iznosio je oko 67.000.

Vojvođanska Asocijacija poljoprivrednika nije prihvatila taj predlog vlade.

Među traktoristima i "Naši 1389"

Poljoprivrednici iz mladenovačke opštine ušli su traktorima u grad u sredu u nameri da krenu za Beograd, kako bi dali podršku poljoprivrednicima iz Vojvodine. U koloni je bilo više desetina traktora i veliki broj policajaca koji im je zabranjivao da krenu ka Beogradu.

Na traktorima je bio i veliki broj aktivista pokreta "Naši 1389".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

590 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: