Mladića čekaju tri saslušanja

Odeljenju za ratne zločine stigla tri zahteva u kojima se traži odobrenje da se sasluša haški optuženik Ratko Mladić kao svedok dok čeka na izručenje u Hag.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

22:58

Default images

Ukoliko Mladić ne bude saslušan u Beogradu, tužilaštvo će to učiniti u Hagu, odnosno u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Prvo osnovno tužilastvo u Beogradu tražilo je da se Mladić sasluša kao svedok u postupku koji se vodi protiv njegove žene Bosiljke Mladić.

Mladićeva žena je optužena za nezakonito držanje oružja, pošto je na suđenju tvrdila da oružje pripada njemu i da je suprug njoj i deci pre odlaska u ilegalu zabranio da prilaze ormaru u kom je stajalo oružje.

Oružje je pronađeno 4. decembra 2008. godine u ormaru tokom trećeg pretresa njihove kuće na Banovom brdu u Beogradu.

Policija i službe bezbednosti pronašle su tada jednu lovačku pušku, automat "hekler i koh" i četiri pištolja "zastava" sa više desetina metaka.

Pravni zastupnici porodica dvojice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, iz advokatske kancelarije "Batić", predali su istražnom sudiji zahtev za saslušanje Ratka Mladića na okolnosti njihovog ubistva u kasarni na Topčireru 2004. godine.

Istragu za ubistvo gardista vodi Viši sud u Beogradu, a advokati, kako kažu, žele da im Mladića pomogne u otkrivanju istine o tome kako su gardisti stradali u najbezbednijem vojnom objektu na Balkanu.
Od Mladića žele da im kaže da li se u vreme zločina u kasarni skrivao on ili neki drugi haški optuženik, pošto se u javnosti spekulisalo da su dvojica gardista životom platili slučajno otkrivenu, dobro čuvanu tajnu o skrivanju Mladića u vojnom objektu Karaš na Topčideru, ali je njihovo ubistvo i pored više istraga različitih istražnih timova, ostalo nerasvetljeno.

I Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je da se Mladić sasluša kao svedok u istragama koje vodi povodom zločina nad Srbima tokom rata u BIH.

Međutim, saslušanje koje je bilo zakazano odloženo je jer se Mladić nije osećao dobro.

Ukoliko ne uspeju da ga saslušaju u Beogradu pre njegovog izručenja Haškom tribunalu, tužilaštvo će to učiniti u Hagu, odnosno u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: