Dodik podržava pravo na proteste

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da podržava pravo boraca i građana RS da izraze svoj stav povodom hapšenja generala Ratka Mladića.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.05.2011.

21:46

Default images

Dodik je rekao da umesto što u Sarajevu likuju zbog hapšenja Mladića, bilo bi bolje da daju odgovor na brojna zverstva nad Srbima za koja niko nije odgovarao.

Dodik se nada da će sva okupljanja biti mirna i dostojanstvena, bez incidenata. Dodik kaže da je "Vojska RS predstavljala izraz volje srpskog naroda u BiH za opstankom i odbranom svojih ognjišta i prava“.

Dodik je rekao da će kao predsednik Republike Srpske "uvek i na svakom mestu čuvati ugled i dostojanstvo Vojske RS, kao časne vojne formacije od najvećeg značaja za očuvanje srpskog naroda u BiH za vreme odbrambenootadžbinskog rata".

Dodik je ponovio da svako ko je odgovoran za ratne zločine mora pred sudom da odgovara i na taj način dokaže svoju ličnu nevinost ili krivicu, i da odlučno odbacuje svaki pokušaj nametanja kolektivne krivice.

"Umesto što u Sarajevu likuju zbog hapšenja Ratka Mladića, bilo bi mnogo primerenije da daju odgovor na brojna zverstva nad Srbima za koja niko nije odgovarao, a čije protagoniste, bošnjački političari tretiraju kao najzaslužnije građane“, istakao je Dodik, prenosi Fena.

On je najavio i da će RS, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS, formirati fond za pružanje pravne pomoći osobama koje su optužene u Haškom sudu, a od Vlade RS zatražio da hitno obavi neophodne procedure da bi taj fond bio formiran.

Oko dve hiljade ljudi okupilo se u Zvorniku na mitingu podrške Ratku Mladiću. Iz Boračke organizacije Republike Srpske, poručili su da su borci Vojske Republike Srpske ponosni što su bili pod komandom Ratka Mladića, braneći, kako navode, svoja ognjišta i nejač. Okupljeni, među njima i deca, su nosili trasnparente "Hvala ti za Republiku Srpsku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: