U Srbiji nema ešerihije pet godina

U Srbiji u poslednjih pet godina nije registrovan nijedan slučaj infekcije ešerihijom koli, koja je u Evropi već odnela 14 života.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2011.

17:18

Default images

Upravo zbog ešerihije koli mnoge države su uvele mere predostrožnosti.

"Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije 'Batut', u Srbiji u poslednjih pet godina nemamo nijedan registrovan slučaj infekcije ovom sero grupom ešerihije koli", kazala je epidemiolog i načelnik Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta "Batut" dr Jelena Obrenović.

Ona je istakla da se u slučaju epidemije u Nemačkoj radi o ešerihiji koli koja ulazi preko površinskog sloja zida creva i da ono što predstavlja problem ove grupe jeste da ona produkuje takozvani šiga lajk toksin, nešto slično vrsti toksina koju proizvode i šigele.

Prema rečima Obrenovićeve, taj toksin preko mukoze creva prolazi u krv i na taj način dospeva do bubrega, zbog čega kod tog oboljenja, u težim slučajevima, može doći i do otkazivanja bubrega.

Međutim, dodala je Obrenovićeva, ta vrsta ešerihije nije tako česta kod nas i svojstvena je razvijenijim zemljama, naročito Americi, gde oko 70.000 ljudi godišnje oboli od te vrste ešerihije.

Obrenovićeva je objasnila da je ešerihija koli velika grupa bakterija od kojih su neke bezopasne, neke bi mogle izazvati veoma ozbiljna oboljenja, neke mogu izazvati prolive, dok druge izazivaju infekcije urinarnog trakta ili čak mogu izazvati oboljenja respiratornog trakta.

Govoreći o merama prevencije, ona je naglasila da je na prvom mestu higijena ruku, što podrazumeva obavezno pranje ruku posle korišćenja toaleta, posle menjaja pelena, pre pripremanja i posle konzumiranja hrane.

Obrenovićeva je ukazala da je veoma bitna higijena ruku posle kontakta sa životinjama, jer su rezervoar ove bakterije životinje i to krupna stoka, goveda, telad...

U skladu s tim, Obrenovićeva je istakla da je veoma važna termička obrada mesa i to na temperaturi od minimum 70 stepeni Celzijusovih, koja se mora postići u sredini mesa.

Prema njenim rečima, treba izbegavati nekuvano mleko, nepasterizovane mlečne proizvode, sokove, a pogotovo meke sireve koji se prave od nekuvanog mleka.

"Prvi simptomi su slabost i prolivi koji na početku ne moraju da budu krvavi, ali čim to postanu nužno je javiti se izabranom lekaru", kaže Obrenovićeva i dodaje da neodgovarajuće lečenje može dovesti do otkazivanja bubrega, na šta ukazuje simptom smanjenog mokrenja.

"Većina osoba koja je inficirana crevnom ešerihijom i koja se blagovremeno javi lekaru, obično se oporave u roku od pet do sedam dana, bez ikakvih posledica i problema", kazala je Obrenovićeva.

U Nemačkoj je najmanje 14 osoba umrlo, a 1 200 inficirano ešerihijom koli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: