Od 2012. u EU bez "zelenog kartona"

Od 1. januara 2012. vozači iz Srbije će u države EU moći da putuju bez "zelenog kartona", biće dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2011.

13:10

Default images

Udruženje osiguravača Srbije potpisalo je na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte međunarodni sporazum.

Potpisanim sporazumom Srbija je postala deo podsistema registarske oznake, a to znači da će registarska oznaka biti dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti.

Samim tim, obrazac zelene karte više neće biti potreban, a to će vozačima doneti uštedu od 2.000 dinara godišnje.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić izjavio je da je, prijemom u podsistem registarske oznake, Udruženje u potpunosti uskladilo poslovanje sa direktivama EU u sistemu međunarodne karte osiguranja auto-odgovornosti, a Srbija je postala 33. članica tog sistema.

Manić dodaje da zeleni karton više neće biti potreban za ulazak automobilom u države EU ili na primer u Hrvatsku, dok sa Crnom Gorom do daljeg ostaje na snazi poseban bilateralni sporazum, navedeno je u saopštenju.

BiH i Makedonija još nisu deo podsistema registarske oznake, tako da će za ulazak u te države i dalje biti potreban zeleni karton, izjavio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: