Čestitke Rima, Pariza, Londona ....

Predsednik Francuse Nikola Sarkozi pozdravio je hapšenje Ratka Mladića i ocenio da je to korak bliže ka integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.05.2011.

16:40

Default images

"To je veoma dobra vest, velika vest. To je veoma hrabra odluka srpskog predsednika i korak više ka integraciji, skoroj, Srbije u EU", rekao je Sarkozi.

On je tokom samita G8 u Dovilu novinarima rekao i da je "Srbija je zemlja koja je mnogo propatila, ali činjenica da predaje onoga za koga se smatra da je ratni zločinac predstavlja veoma dobru vest.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je, povodom hapšenja Ratka Mladića, da hapšenje Mladića predstavlja istorijski momenat za region koji je bio pogođen ratom.

"Ratko Mladić optužen je za užasne zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini, i sada je napokon priveden i suočiće se sa optužbama. Naše misli su danas sa svim porodicama onih koji su izgubili svoj život tokom opsade Sarajeva i tokom genocida u Srebrenici“, rekao je Vilijem Hejg.

Čestitamo vlastima u Srbiji na ovom hapšenju. Ono je jasan pokazatelj posvećenosti i želje za saradnjom sa Internacionalnim tribunalom za pravdu. Očekujemo brz dolazak Ratka Mladića u Hag kako bi optužbe protiv njega što pre bile javno čute u sudnici", izjavljuje šef diplomatije Velike Britanije.

On dodaje da današnji dan predstavlja početak novog poglavlja za sve zemlje Zapadnog Balkana. Predsednik Italije Đorđo Napolitano takođe je pozdravio hapšenje Mladića, a predsedniku Srbije Borisu Tadiću uputio pismo u kome mu je čestitao na značajnom rezultatu.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio da je "ovo pravi preokret kome smo se nadali i koji smo dugo čekali".

"Ovo je test velike demokratske zrelosti Srbije, koji je dodatno približava Evropi i Evropskoj uniji, proces koji je Italija snažno ohrabrivala i koji sada treba dodatno ubrzati, bez rezerve“, izjavio je ministar Fratini. Saopštenje srpskih vlasti o hapšenju Ratka Mladića, kojeg Haški tribunal tereti za ratne zločine, predstavlja vest koja ispunjava zadovoljstvom sve one koji veruju i podržavaju potrebu da se zatvore rane iz prošlosti, uspostavi pravda i dođe do pomirenja naroda u regionu, izjavio je šef grčke diplomatije Dimitrsi Drucas.

Ostaje da se izvrši proces izručenja Mladića Haškom sudu, naglasio je Drucas, kako bi se Srbija i srpski narod, oslobođeni tereta prošlosti, borili za ostvarenje novog velikog cilja - integracije Srbije u EU.

Grčka pozdravlja ovaj događaj i čestita Vladi Srbije na odlučnosti i istrajnosti, zaključio je Drucas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: