Prekid saslušanja, nastavak u petak

Istražni sudija Odeljenja Višeg suda za ratne zločine prekinuo je saslušanje Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog. Nastavak u petak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.05.2011.

16:12

Default images

Mladićev advokat Miloš Šaljić kaže da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspeo jer bivši general nije mogao da komunicira.

Istražni sudija čak nije uspeo da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i naveo da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zameniku tužioca Brunu Vekariću.

Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju govorio nepovezano.

Advokat Miloš Šaljić je najavio da će Mladića u četvrtak uveče pregledati lekari, tvrdeći da taj pregled nije obavljen prethodno, kao što je bilo saopšteno. Advokat očekuje da će u petak istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svestan da je uhapšen i gde se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je kazao i da Mladić, iako je prilikom hapšenja bio naoružan, nije želeo da upotrebi oružje. Mladić je, prema rečima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu. Šaljić je najavio i da će porodica u petak da poseti Ratka Mladića.

Mladić se "drži svog stava"

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića biti nastavljeno u petak, ali nije želeo da govori o saslušanju koje je u četvrtak prekinuto. Vekarić je ispred Specijalnog suda u Beogradu rekao da je potvrđen identitet Ratka Mladića i da se dalje sprovodi procedura izručenja u skladu sa zakonom Srbije.

Bruno Vekarić je naveo i da se Mladić "drži svog stava" koji je opšte poznat u javnosti, ali nije precizirao o čemu je reč.

Zamenik tužioca je naveo i da je bivši ratni vođa bosanskih Srba, koji je uhapšen u četvrtak, pod stalnim lekarskim nadzorom.

Šef nacionalnog komiteta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Mladić bio "veoma bled", što ukazuje na to da nije mnogo izlazio, odnosno da se dugo skrivao.

Saslušanje pa odluka o izručenju

Bivši general Vojske RS i haški optuženik Ratko Mladić sproveden je u zgradu Specijalnog suda u četvrtak oko 16 sati, u pratnji kolone automobila koja je krenula iz sedišta Bezbednosno-informativne agencije na Banjici.
Slike Ratka Mladiæ (Foto: Vlada Srbije)
Mladića je saslušao istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Diplarić u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića. Istražni sudija posle saslušanja donosi odluku da li su ispunjene pretpostavke za izručenje Haškom tribunalu.

Mladiću je trebalo da bude pročitana optužnica, nakon čega bi Viši sud u Beogradu trebalo da odluči o njegovom izručenju Haškom tribunalu.

Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da bi procedura isporučenja Ratka Mladića Haškom tribunalu mogla da potraje oko nedelju dana.

Kako je B92 ranije javila, prilikom hapšenja Ratko Mladić je bio vrlo kooperativan, nije bio prerušen, nije imao bradu i veoma je ostario.

Tadić nadgledao operaciju

Srpski zvaničnik blizak predsedniku rekao je za "Asošijejted pres" da je predsednik Boris Tadić lično nadgledao operaciju hapšenja generala Ratka Mladića.

On je to uporedio sa situacijom kada je američki predsednik Barak Obama pratio operaciju "lova" na vođu Al Kaide Osamu bin Ladena. Izveštač B92 Đorđe Kostić je ispred porodične kuće Mladića na Banovom brdu u Beogradu: Anketu sa građanima gradova u Srbiji možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: