Obama čestitao Tadiću

Američki predsednik Barak Obama čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na hapšenju Ratka Mladića i dodao da će Mladić sada morati da odgovara svojim žrtvama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.05.2011.

16:04

Default images

Bela kuća je pozdravila hapšenje Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Kako javljaju agencije iz francuskog gradića Dovil gde američki predsednik učestvuje na samitu najrazvijenijih zemalja G8, Obama je čestitao Tadiću na "odlučnim naporima" koji su omogućili hapšenje Mladića za kojim se traga više od 15 godina.

Američki predsednik je rekao da će Mladić sada morati da odgovara svojim žrtvama.

"Neka porodice Mladićevih žrtava nađu neku utehu u današnjem hapšenju, neka to hapšenje produbi veze medju narodima u regionu", rekao je Obama.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds izjavio je danas ranije da SAD očekuju da Mladić bude što pre prebačen u Hag. On je dodao da hapšenje Mladića pokazuje da će svi takvi zločinci biti privedeni pravdi. Rouds je izjavu dao u francuskom gradu Dovilu, gde američki predsednik Barak Obama učestvuje na sastanku G8.

Agencije su prethodno prenele reakcije sa samita G8 da su SAD "oduševljene" hapšenjem Ratka Mladića i da očekuju njegovo prebacivanje u Haški tribunal.

U Njujorku je reagovao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. I on je pozdravio hapšenje Ratka Mladića i ocenio je ovo "istorijski dan" za međunarodnu pravdu.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razgovarao je popodne sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, posle vesti da je Srbija uhapsila haškog optuženika Ratka Mladića, rečeno je u Tadićevom kabinetu.
Bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt pozdravila je hapšenje Ratka Mladića, ističući da na taj način Srbija kao demokratija u razvoju doprinosi suočavanju sa sopstvenom prošlošću.

"Dobrodošao je znak to što su ga uhapsili srpski zvaničnici. Demokratija u razvoju pomaže u suočavanju sa sopstvenom prošlošću", kazala je Olbrajt.

"Mladić je pokušao da bude heroj i pobednik. Umesto toga, živeo je kao begunac, a sada se suočava sa višegodišnjom zatvorskom kaznom", dodala je ona, ističući da to pokazuje da "pravda funkcioniše", javio je Rojters.

Madlen Olbrajt je bila državna sekretarka SAD od 1997. do 2001. godine.

Hilari: Hapšenje Mladića veliki dan za pravdu

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozdravila je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i ocenila da je danas veliki dan za pravdu u međunarodnom sistemu.

Hilari Klinton je čestitala predsedniku Srbije Borisu Tadiću, srpskim bezbednosnim službama i svima onima koji su godinama radili na privođenju Mladića, navodi se u saopštenju objavljenom na internet strani Stejt departmeta.

"Ovo je veliki dan za pravdu u međunarodnom sistemu. Mladićevo hapšenje služi kao poruka onima širom sveta koji krše zakon i ugrožavaju nevine civile međunarodna pravda funkcioniše. Ako počinite zločin, nećete pobeći pravdi, nećete biti slobodni", rekla je američka državna sekretarka.

"Danas smo zahvalni Srbiji što je privela kriminalca pravdi", rekla je Hilari Klinton i odala počast žrtvama zločina za koje je optužen Mladić, posebno genocida u Srebrenici.

Ona je takođe izrazila nadu da će hapšenje Mladića pomoći Srbiji da krene dalje i pružiti joj šansu za približavanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: