Beko ponudio državi da otkupi Luku

Milan Beko ponudio državi da otkupi prava na korišćenje Luke Beograd jer smatra da zakonom o konverziji država želi da mu preotme pravo na korišćenje zemljišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

23:45

Default images

Beko je tu ponudu izneo u emisiji Insajder uživo B92.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je odgovorio da državu u sporu sa “Lukom Beograd” interesuje jedino kada će biti izvršena konverzija zemljišta kako bi se ispravila nepravda u kojoj je 200 hektara prodato za, kako kaže, svega 40 miliona evra.

Ministar Dulić je naveo i da je biznismen Milan Beko povoljno kupio Luku Beograd jer je imao privilegije u vladi Vojislava Koštunice. Milan Beko odbacio je ove navode, ali je rekao da je pre kupovine znao koliko zemljišta ima Luka, kao i da će ono biti konvertovano u građevinsko zemljište.

"Beko je imao poseban tretman u Vladi Vojislava Koštunice. On je tada otvarao vrata premijerove kancelarije nogom", rekao je Dulić.

U emisiji Insajder uživo B92 o sporu Luke Beograd i Grada Beograda koji se vodi oko vlasništva nad više od stotinu hektara zemljišta, Dulić je optužio Beka da je deo privilegovane grupe koja je imala povlastice prilikom privatizacije srpskih firmi, što je Beko negirao tvrdeći da mu je Koštuničina vlada pravila probleme kada je posredovao u kupovini preduzeća "Knjaz Miloš".

"Samo hoću da kažem da je očigledno u to vreme postojala jedna grupa privilegovanih. Siguran sam da uticaj nekolicine ljudi na procese privatizacije koji je tada postojao više ne postoji", rekao je ministar Dulić.
Oliver Duliæ (Tanjug)
Biznismen Milan Beko je odbacio Dulićeve optužbe navodeći da je kod Koštunice kada je bio premijer bio "jednom ili dva puta" i da sa njim nikada nije imao blizak odnos.

"Pitajte Dulića u kom slučaju je on prisustvovao otvaranju vrata u vladi nogom! Bio sam jednom ili dvaput kod Koštunice. Nikada nismo imali blizak odnos", rekao je Beko i optužio Dulića da bi želeo da bude "policajac".

Beko je rekao i da Luka Beograd primećuje "ogroman neprincipijelni pritisak" iz Vlade i gradskih vlasti i da će ako se to bude nastavilo, razmisliti da se povuče iz celog postupka.

Beko tvrdi da Luka Beograd ima pravo korišćenja zemljišta i da je reč o oko 180 hektara. Beko je rekao da je Luku Beograd kupio i da se bavi lučkom delatnošću i da je od njegove kupovine povećan prihod preduzeća.

Zemljište Luke pripada Beogradu

Gradski javni pravobranilac Beograda Strahinja Sekulić je rekao da zemljište Luke Beograd pripada Beogradu i da to dokazuje i ugovor iz 1975. godine, kao i druga dokumentacija.

Kao dokaz je naveo i to što je na osnovu tog ugovora grad Beograd već uknjižio na svoje ime 80 hektara zemljišta u beogradskoj opštini Stari grad. Sekulić je dodao i da je Beko kupio Luku Beograd bez zemljišta, jer je u trenutku prodaje ono bilo uknjiženo na ime grada Beograda.

Viši sud u Beogradu je pre nekoliko dana doneo privremenu meru kojom je kompaniji "Vorldfin" iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, zabranjeno raspolaganje zemljištem i otuđenje parcela na kojima se nalazi Luka "Beograd" dok se ne okonča sudski postupak u sporu Beograda i Luke.

Luku Beograd su putem preuzimanja akcija od radnika, ali i od države 2005. godine, za oko 40 miliona evra, kupili Milan Beko i Miroslav Mišković. Grad Beograd i Luka Beograd se spore o vlasništvu na više od stotinu hektara zemljišta koje koristi to preduzeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: