Oštrija kontrola izlazaka iz zemlje

Prilikom izlaska iz Srbije proveravaće se da li građani imaju dovoljno novca, povratne karte i putna osiguranja, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2011.

14:49

Default images

On kaže da cilj provera nije maltretiranje građana, već potreba da se spreči odlazak lažnih azilanata u EU kako vizna liberalizacija ne bi bila dovedena u pitanje.

Ivica Dačić je u ponedeljak u Beogradu razgovarao s delegacijom Belgije, koju predvodi državni sekretar za migracionu politiku i azil Melkijor Vatle, koja je jasno ukazala na problem lažnih azilanata.

"Broj azilanata se smanjuje, ali je on i dalje visok u odnosu na period pre vizne liberalizacije i taj problem mora za stalno da se reši", istakao je ministar policije.

Kao jednu od mogućih mera, Dačić je pomenuo oduzimanje pasoša ili zabranu izlaska iz Srbije za one koji se zloupotrebili pravo na azil. On je rekao da će se vršiti i provera turističkih agencija i prevoznika koji se organizovano bave putovanjima za lažne azilante, kao i istraga protiv osoba iz državnih organa koje su primile mito za izdavanje ličnih dokumenata.

Ministar Ivica Dačić je naveo da će se Srbija obratiti i Evropskoj komisiji za mišljenje koje bi još mere trebalo uvesti.

Belgijski državni sekretar Melkijor Vatle je rekao da je broj građana Srbije koji su tražili azil u zemljama EU i dalje velik, iako je poslednjih meseci taj broj smanjen.

On je pozdravio mere koje sada po tom pitanju preduzima Beograd i naveo da je Belgija spremna da podrži svaku inicijativu i predlog Srbije koji će doprineti smanjenju broja zahteva za azil koji dolaze iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: